Υποχωρεί η γρίπη αλλά «δεν εφησυχάζουμε» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Υποχωρεί η γρίπη αλλά «δεν εφησυχάζουμε»


Σε φάση μείωσης της δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφουν συστηματική μείωση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Σε φάση μείωσης της δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα...ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 148 θάνατοι. Οπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εξέλιξη της γρίπης στη χώρα θα εξακολουθήσει να έχει πτωτική πορεία στις επόμενες εβδομάδες, με την εμφάνιση συνεχώς μειούμενου αριθμού σοβαρών κρουσμάτων. Κυρίαρχο στέλεχος που απομονώνεται εξακολουθεί να είναι το Α(Η1Ν1) 2009, ενώ στελέχη τύπου Β απομονώθηκαν σε ποσοστό 3,4% των δειγμάτων από την κοινότητα και στο 0,7% των δειγμάτων από τα νοσοκομεία.
Επειδή το κρύο ευνοεί τη μετάδοση του ιού, οι ειδικοί σημειώνουν πως πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, ειδικά σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Επίσης, συνιστάται η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις και πάντα κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αντι-ιική θεραπεία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια νόσηση) και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπλοκές (περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ,
www.keelpno.gr).
Τέλος, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου.
Bookmark and Share