«Ποιος θα πιστέψει ότι η Moody’s δεν εξυπηρετεί συμφέροντα;» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Ποιος θα πιστέψει ότι η Moody’s δεν εξυπηρετεί συμφέροντα;»

Δύσπιστος έναντι της Moody's εμφανίζεται ο Γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας τις κατά καιρούς λανθασμένες εκτιμήσεις του Οίκου, τις αναποτελεσματικές πολιτικές των Ευρωπαίων για την Ελλάδα αλλά και την ανάγκη οριστικής λύσης στη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Σοβαρές... ενστάσεις για την αξιολόγηση της Moody's εμφανίζεται η Süddeutsche Zeitung που στο σχετικό σχόλιό της διαπιστώνει : «Με τέτοιου είδους αξιολογήσεις οι ίδιοι οι μάνατζερ του οίκου υποβαθμίζουν τους εαυτούς τους. Η Moody's αξιολογεί τους Έλληνες σε μια στιγμή που η Αθήνα παρακαλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού ή να επιμηκύνουν τα δάνεια. Ποιός θα πιστέψει αυτούς τους μάνατζερ ότι πρόκειται περί συμπτώσεως, ότι δρουν ανεξάρτητα και ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα;»

Παρόμοια άποψη εκφράζει και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Οι λόγοι που προβάλλει η Moody's είναι γνωστοί. Είναι επίσης γνωστό ότι η Moody's και άλλοι οίκοι έδιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης λανθασμένες εκτιμήσεις. Καλύτερο παράδειγμα η άριστη αξιολόγηση της Lehman Brothers λίγο πριν την κατάρρευσή της. Θα ήταν καλύτερα τη δεδομένη στιγμή να αναζητηθούν λύσεις για την υπερχρεωμένη χώρα παρά να σχολιάζεται και να αξιολογείται ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης. Μοναδική λύση στην παρούσα φάση είναι μάλλον μόνον ένα δραστικό hair cut. Γιατί η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα».


«Η πολιτική έναντι των Ελλήνων είναι εν μέρει μόνο ρεαλιστική", επισημαίνει η Financial Times Deutschland και υπογραμμίζει τον κίνδυνο «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να κάνουν τα ίδια λάθη όπως την άνοιξη του 2010, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίστευαν ότι η κατάσταση στις αγορές ήταν αρκετά σταθερή ενώ λίγο αργότερα η Ιρλανδία αναγκάστηκε να προσφύγει στον Μηχανισμό Σταθερότητας».

«Μια δυνατότητα θα ήταν η Ελλάδα να αγοράσει ένα μέρος των χρεών της με χρήματα από το Μηχανισμό Σταθερότητας ESFS, ώστε να καταφέρει να μειώσει το συνολικό χρέος. Για τους επενδυτές αυτό θα σήμαινε απώλειες, αλλά θα ήταν προτιμότερο από την εναλλακτική, η οποία θα ήταν μια πλήρης αναδιάρθρωση όλων των ελληνικών χρεών», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Σαφές μήνυμα», επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau για την κίνηση της Moody's και σημειώνει: «Με την υποβάθμιση αυτή η Ελλάδα έχει παρόμοια αξιοπιστία με αυτή της Λευκορωσίας ή της Βολιβίας. Στην Αθήνα υπήρξαν βεβαίως αντιδράσεις "...] Σίγουρα η Αθήνα κάνει αιματηρές οικονομίες. Όμως η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Οι πιστώσεις είναι ακριβές και η ανάπτυξη πολύ περιορισμένη. Δεν είναι απίθανο μακροπρόθεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Συνήθως οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης απευθύνονται στην Οικονομία. Όμως εκεί η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να αναζητήσει χρήματα. Ως εκ τούτου η υποβάθμιση εκ μέρους της Moody's είναι και ένα μήνυμα προς την Πολιτική. Στο τέλος της εβδομάδας η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του κόστους δανεισμού, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών».

Την είδηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικεντρώνεται στις αντιδράσεις επιγράφοντας το ρεπορτάζ της «Η Αθήνα ενοχλήθηκε από τη νέα αξιολόγηση». Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας επισημαίνοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να φθάσει τους στόχους της.
Πηγή: Deutsche Welle
Bookmark and Share