Reuters: Το «δεν πληρώνω» απειλεί την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Reuters: Το «δεν πληρώνω» απειλεί την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση

Το κίνημα «δεν πληρώνω» απειλεί την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση, γράφει το Reuters.
Όπως επισημαίνεται σε εκτενή ανάλυση του πρακτορείου, αυτό το...
κίνημα, που χαρακτηρίζεται σαν μία «σκυθρωπή μορφή αγενούς παρακοής», αρχίζει να στερεί από το κράτος ζωτικής σημασίας έσοδα από τις υπηρεσίες μεταφορών και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Το Reuters επισημαίνει ότι κίνητρο όσων αρνούνται να πληρώσουν διόδια, εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, το τέλος της ΔΕΗ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες είναι η αγανάκτηση απέναντι στις μειώσεις των μισθών και τις αυξήσεις φόρων, την ώρα που οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που θεωρούνται υπεύθυνοι για την κρίση απολαμβάνουν την πλήρη ατιμωρησία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, το 56% των Ελλήνων εγκρίνουν αυτού του είδους τη διαμαρτυρία, έναντι του 39% που είναι αρνητικοί.

Το κίνημα που ξεκίνησε ως αντίδραση μιας ομάδας κατοίκων απέναντι στα διόδια της εθνικής οδού, κέρδισε τη στήριξη αριστερών ομάδων και ενισχύθηκε έπειτα από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σήμερα, το κίνημα ισχυρίζεται ότι αριθμεί περισσότερα από 10.000 εγγεγραμμένα μέλη, επισημαίνει το Reuters.

Περισσότερα από 82.000 άτομα έχουν επισκεφτεί το site του, το
http://denplirono.wordpress.com, μέσω του οποίου παρέχονται οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να μην πληρώσει τα διόδια.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, ο αριθμός όσων αρνούνται να πληρώσουν διόδια έχει αυξηθεί από το 6% στο 15-18% σε λιγότερα από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάσταση απειλεί όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και το ύψους 8,7 δισ. ευρώ πρόγραμμα για την επέκταση του οδικού δικτύου, το οποίο όπως επισημαίνεται, είναι απαραίτητο για να έρθουν νέες επενδύσεις και να βγει η χώρα από την ύφεση.

«Μιλάμε για 8.000 χρήστες την ημέρα που δεν πληρώνουν», δηλώνει η Φανή Λάμπρου, εκπρόσωπος της εταιρείας Νέα Οδός. Αυτό συνεπάγεται ζημιά τουλάχιστον 16.000 ευρώ την ημέρα
Bookmark and Share