Άντε και ιδρύθηκε η εταιρεία σε μια μέρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Άντε και ιδρύθηκε η εταιρεία σε μια μέρα

...για πείτε μας τώρα πόσο καιρό θα κάνει να αδειοδοτηθεί ώστε να λειτουργήσει κανονικά.
  • Ρυθμοί ..χελώνας παντού παρά την οριακή κατάσταση της χώρας.Ένα βήμα μπροστά,ένα πίσω.
Η γνωστή πρώτη εντολή του φυγόπονου ήταν «ποτέ μην κάνεις σήμερα ότι μπορείς να αφήσεις γι αύριο». Χθες μάθαμε την νεότερη και λακωνικότερη εκδοχή της.. «Άστο γι’ αργότερα». Όπως αποκαλύφθηκε ήταν... η αγαπημένη φράση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή που μάλλον όταν έλεγε για λιγότερο κράτος πέραν όλων των άλλων είχε στο μυαλό του όχι μόνο μείωση της έκτασης αλλά και των δραστηριοτήτων.

Ο κ. Καραμανλής όμως είναι πλέον στο σπίτι του και εμείς τρέχουμε και δεν φθάνουμε αφού δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο χρόνου για να χαθεί. Μέσα, δε, στην γενική κατήφεια , το αστείο που κυκλοφορεί είναι « επιμήκυνση;» Τώρα αμέσως.. «Κούρεμα;» Άστο για αργότερα.
Μεταξύ αστείου και σοβαρού όμως το άστο για αργότερα εξακολουθεί να υπάρχει και δρα υπογείως. Είναι δύσκολο να ξεριζωθεί από την μία μέρα στην άλλη. Κάπως έτσι από το 2009 χάθηκε πολύτιμος χρόνος για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Φαινομενικά γίνονται πολλά. Ωστόσο όταν κάποιος θελήσει να κάνει τον απολογισμό βλέπει πως αρκετά έχουν σκαλώσει και δεν προχωρούν. Κάποιοι ακολουθούν την νουθεσία.. «Άστο για αργότερα».

Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε ποιοι και πόσοι οργανισμοί που αλληλεπικαλύπτονταν έχουν συγχωνευθεί ή καταργηθεί. Ακούσαμε για μερικούς, στους πανηγυρισμούς των πρώτων ημερών μετά την εξαγγελία και μετά σκοτάδι

Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι γίνεται με τα διατάγματα που θα εμπεδώσουν τον Καλλικράτη. Τα διατάγματα που θα ξεκαθαρίσουν τις αρμοδιότητες και θα λύσουν πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αλληλεπικαλύψεις. Μην ξεχνάμε πως ο Καλλικράτης παίρνει πάνω του σε σημαντικό βαθμό την Παιδεία και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Κοντεύουν να περάσουν δύο χρόνια από το 2009 που ήρθε η Κυβέρνηση στην εξουσία και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με την γεωργία, που αν μη τι άλλο είναι ένας πραγματικά πολύτιμος πρωτογενής παραγωγικός τομέας.

Το άστο για αργότερα φυσικά το δεν το ενστερνίζονται μόνο κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί αλλά και ένα κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Τώρα που λίγο πολύ πολλά απ΄ όσα ήθελαν οι επιχειρηματίες όσον αφορά τα εργασιακά πήραν τον δρόμο τους, οπότε θα πρέπει πλέον και αυτοί να φροντίσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί. Μπορεί να μην βοηθάει το πετρέλαιο, η ακριβότερες πρώτες ύλες όμως τα ίδια πληρώνει και ο ιταλός και ο γερμανός και ο γάλλος , οπότε κάπου αλλού μπάζει το σύστημα. και μάλιστα πολύ άσχημα. Πέρα από τις δικές τους βαριές ευθύνες, εξακολουθούν να υπάρχουν και σοβαρότατες ευθύνες του Κράτους.

Φωνάζουν οι επιχειρήσεις για την γραφειοκρατία. Και δεν έχουν άδικο. Γι΄αυτό όπως είπαμε πρέπει να ξεκαθαρίσουν γρήγορα οι αρμοδιότητες του Καλλικράτη. Τι κάνει ο Δήμος, τι κάνει η περιφέρεια, τι κάνει το κάθε αρμόδιο υπουργείο των οποίων οι υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο αλληλεπικαλύπτονται αλλά αποτελούν και την χειρότερη τροχοπέδη.

Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι ίσως το πιο κρίσιμο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε για αργότερα. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα το One Stop Shop για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Άριστο το μέτρο, γλυτώνει χρόνο και κόπο αλλά δεν αρκεί να λέμε πως θα ανέβουμε 60 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. Για έναν πολύ απλό λόγο.

Άντε και ιδρύθηκε η επιχείρηση σε μία ημέρα που είναι το ιδεατό. Αδειοδότηση πόσο χρόνο κάνει για να πάρει ώστε να λειτουργήσει κανονικά; Και δεν μιλάμε μόνο για φως νερό τηλέφωνο… Μιλάμε για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που για να βγουν προϋποθέτουν έγκαιρους ελέγχους, γνωμοδοτήσεις και συνεδριάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που καλούνται να εγκρίνουν την άδεια λειτουργίας. Γι’ αυτές τις διαδικασίες τι προβλέπεται; Μήπως και για αυτές πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση ώστε να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις;
Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε για αργότερα.
Είναι άμεσης προτεραιότητας αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη από το 2012..

Τ. Λαϊνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share