Θετικό πρόσημο σε όλους σχεδόν τους δείκτες της οικονομίας της
Την ώρα που η ύφεση στην Ελλάδα αγγίζει το 3% και οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας κάνουν λόγο για 15%, η γειτονική Αλβανία..ξεκινώντας φυσικά από διαφορετική οικονομική αφετηρία, παρουσιάζει μια αξιόλογη και εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου, αποτυπώνουν επίσημα την γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της γείτονος σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Η αλβανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προχωρήσει περεταίρω στην ανάπτυξη της οικονομίας της, ανακοίνωσε επίσης την σημαντική αύξηση των τουριστών το 2010, την ανεύρεση ανέλπιστων πετρελαϊκών αποθεμάτων 238 εκατ. βαρελιών, καθώς και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να τροφοδοτήσει το δημόσιο ταμείο με ζεστό χρήμα και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Παρά την μικρή αύξηση των δημοσίων εσόδων το 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας συνέχισε να μειώνεται σημαντικά. Από το ρεκόρ του 2009, όταν το έλλειμμα ανερχόταν στο 7,4% επί του ΑΕΠ, το 2010 έπεσε στο 3,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας INSTAT, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το 2010 διαμορφώθηκε στο 13,5%, σημειώνοντας ελαφρά πτώση, κατά 0,3%, ενώ οι μισθοί στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν ελαφρά. Σημειώνεται πως η Αλβανία μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών σημείωσε ελαφρά αύξηση.
Το 2010 υπήρξε για την Αλβανία το πρώτο έτος της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφηκε μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας αυξήθηκε το 2010 κατά 19,8% και έφτασε στα 640.213 εκατ. λεκ, σε σχέση με 534.351,8 το 2009.
Η αύξηση της αξίας του αλβανικού όγκου εμπορίου οφείλεται, τόσο στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 56,43%, όσο και στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών της χώρας κατά 11%, το 2010 έναντι του 2009.
Πετρελαϊκά αποθέματα, τουρισμός και αποκρατικοποιήσεις
Με τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες να παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν και μερικά φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα, με τα οποία οι αλβανικές αρχές ευελπιστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημόσια έσοδα, να μειώσουν δραστικά τα έξοδα και να φέρουν αύξησης της απασχόλησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η καναδική εταιρία Bankers Petroleum Ltd, η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται την εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το 2010 δύο εταιρείες αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος ορισμένων περιοχών στην Αλβανία και τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά τουλάχιστον 30%, ενώ τα επιβεβαιωμένα αποθέματα για το 2010 υπολογίζονται στα 238 εκατ. βαρέλια.
Η αύξηση των τουριστών αν και καταγράφεται σχετικά μικρή, σε ποσοστό 5,2%, αποτυπώνει το φιλόδοξο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης να μετατρέψει την χώρα σε έναν ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επαναφορά του πάγιου αιτήματος της Ένωσης τουριστικών Επιχειρήσεων για την μείωση του ΦΠΑ, στα τουριστικά προϊόντα. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας το 2009 πάνω από 2,4 δις δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, ποσοστού 4%, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του κλάδου. Σημειώνεται πως τουλάχιστον 200.000 Αλβανοί εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.
1.280 κρατικά ακίνητα στο «σφυρί»
Ίσως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδιάζει η αλβανική κυβέρνηση είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης 1.280 δημόσιων ακινήτων για το 2011. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού δημοσίου σε εταιρείες σημαντικών κλάδων, όπως ο πετρελαϊκός (Albpetrol, ARMO), η σταθερή τηλεφωνία (Albtelecom), ο ηλεκτρισμός (εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού πρώην OSHH και τώρα CEZ Shperndarje) και οι ασφάλειες (Insig), μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες του στρατού που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και διάφορα άλλα κρατικά ακίνητα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα και να μειώσει περεταίρω την ανεργία της χώρας.πρώτο θέμα.