Τα φαντάσματα του Δημοσίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τα φαντάσματα του Δημοσίου

Τα σκουπίδια που κατέκλυσαν τις περασμένες μέρες τους δρόμους και τις πλατείες της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι σκεπάζουν και ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Τους υπαλλήλους-φαντάσματα..

Το είπε χωρίς περιστροφές ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης: «Από τους 700 μόνιμους υπαλλήλους στην καθαριότητα, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους 150, που δεν... έρχονται στην υπηρεσία». Τελικά οι 21 από αυτούς εντοπίστηκαν να εργάζονται στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, αν και προσλήφθηκαν στην καθαριότητα. Σημειώνεται ότι τα 150 άτομα πληρώνονται κανονικά από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οργανική θέση τους είναι εκεί, αλλά είναι άγνωστο πού ακριβώς εργάζονται οι 129 και πώς κατέληξαν στα μέσα ενημέρωσης οι 21.

Η θολή αυτή κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπήρχε γραφείο κίνησης, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Ο δήμαρχος έβαλε κατά της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθώς -όπως εξήγησε- από τους 135 νεοπροσληφθέντες συμβασιούχους, μόλις οι 22 ήταν ικανοί για την αποκομιδή. «Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν είναι κοινωνικές υπηρεσίες, δεν μπορούμε να μαζεύουμε στρατιές ανέργων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Δήμος της Αθήνας και σε μικρότερο βαθμό δήμοι της περιφέρειας. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να βολέψει ο δήμαρχος κάποιον «δικό» του είναι να τον βάλει στην υπηρεσία καθαριότητας και από εκεί σε λίγο παίρνει «καρέκλα» και «γραφείο» και γίνεται στέλεχος στις διοικητικές υπηρεσίες.

«Φαντάσματα» δεν είναι όμως μόνο οι υπάλληλοι αυτοί, αλλά και αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, που στέλνουν για κάθε δουλειά τούς συμβασιούχους και αυτοί συντονίζουν από... μακριά.

Οι νέοι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα) φέρονται αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν το φαινόμενο με κάθε τρόπο. Εργο δύσκολο, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών.

«Φαντάσματα» είναι ακόμα ορισμένοι αστυνομικοί, που προσλαμβάνονται ως μάχιμοι, αλλά δεν λένε να βγουν κι αυτοί από τα γραφεία τους. Οπως είπαν οι συνδικαλιστές σε πρόσφατο συνέδριο, από τους 4.300 αστυνομικούς που είναι καταγεγραμμένοι στη Θεσσαλονίκη, μόνον οι 1.000 βρίσκονται σε 24ωρη βάση στο δρόμο. Είναι οι γνωστοί δικυκλιστές των ομάδων «Δίας» και «Ζ».

Μεγάλο μέρος των εν ενεργεία αστυνομικών ασχολούνται αποκλειστικά με τη φύλαξη πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων κ.ά. Φρουρούν σπίτια, αυτοκίνητα, εξοχικά, κάνουν εξωτερικές δουλειές, ψώνια και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας σε αστυνομικό τμήμα στα νότια προάστια, είδαμε στο τμήμα ταυτοτήτων τρεις αστυνομικούς με πολιτικά αλλά και με το πιστόλι τους στη ζώνη. Και οι τρεις με πολύ ύφος και αποφασιστικότητα χτυπούσαν τις σφραγίδες στα χαρτιά.

Λιγότερα -αριθμητικά- «φαντάσματα» έχει και ο χώρος της εκπαίδευσης. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε ακριτικά νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές και καταφέρνουν και παίρνουν απόσπαση είτε στο υπουργείο Παιδείας είτε σε γραφεία βουλευτών και αλλού. Τα μόρια όμως μπαίνουν κανονικά στο φάκελό τους.

Κραυγή διαμαρτυρίας για το φαινόμενο αυτό ήταν η διαμαρτυρία των εννέα εκπαιδευτικών του Αϊ-Στράτη. Από το σύνολο των 40 εκπαιδευτικών που ήταν διορισμένοι, οι 31 έλειπαν για διάφορους λόγους. Ετσι οι εννέα πήραν τα σεντόνια, ντύθηκαν φαντάσματα και φωτογραφήθηκαν για να συγκινήσουν τους αρμοδίους.

Η πρόσφατη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων (750.000) θα μπορούσε να γίνει ένα όπλο για όποιον θέλει πραγματικά να κυνηγήσει τα φαντάσματα.


*Άρθρο: Κ.Καρτάλης
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Bookmark and Share