Φουκουσίμα: Και ...επισήμως τα ραδιενεργά υδάτινα απόβλητα στην θάλλασσα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Και ...επισήμως τα ραδιενεργά υδάτινα απόβλητα στην θάλλασσα


Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Φουκουσίμα, όπου οι αρχές επισήμως δήλωσαν πως θα πάρει μήνες μέχρι να μπορεί κανείς να πεί πως η...
κατάσταση ελέγχεται όσον αφορά την διαρροή ραδιενέργειας. Το νέο μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε, πέρα από την έκλυση ραδιενέργειας από τον κατεστραμένο αντιδραστήρα Νο 2, είναι τι θα γίνει με τα ραδιενεργά υδάτινα απόβλητα.

Τα συνεργεία, αφού προσπάθησαν με πολυμερή πολυμερή χημικά να εμποδίσουν την εκροή, τελικά άρχισαν να το απορρίπτουν στη θάλασσα. Πρόκειται για 11.500 τόννους ραδιενεργού ύδατος, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Την ανακοίνωση αυτή έκανε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ, ωστόσο γεννώνται ανησυχίες καθώς το υδάτινο οικοσύστημα είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ιαπωνικές επιστημονικές υπηρεσίες ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Εκτιμάται ότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα ύδατα της Φουκουσίμα, καθώς τα θαλάσσια ρεύματα παρασύρουν ραδιενεργές ουσίες και οργανισμούς (ψάρια, οστρακοειδή, φύκια κλπ) και αυτό θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα για ιαπωνική αλιεία. Οι έρευνες των ιαπωνικών αρχών ήδη έδειξαν ότι ένα στα πέντε ψάρια που πιάστηκαν στο λιμάνι Τσόσι, στην Κίμπα (νότια της Φουκουσίμα) έχει ανιχνεύσιμες ποσότητες κασίου-137: πρόκειται για ένα στοιχείο με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ημιζωής από ότι το ιώδιο.

Πέρα όμως από τα ψάρια, μολυσμένα είναι πλέον και τα φύκια που αποτελούν συστατικό της ιαπωνικής διατροφής.

Πάντως κατά την ΙΑΕΑ, η παρουσία ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό σύντομα δεν θα αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να μη συνεχιστούν οι εκλύσεις μολυσμένων υδάτων. Επίση επιστήμονες αναφέρουν πως οι άμεσες επιπτώσεις στα ψάρια και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς θα είναι μικρές όμως ο κύριος κίνδυνος έγκειται στην είσοδό τους στην διατροφική αλυσίδα

Ήδη πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει γενικευμένους ελέγχους ψαριών, οστρακοειδών και άλλων προϊόντων που προέρχονται από την Ιαπωνία, ενώ συζητάται και η λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως πλήρεις παύσεις εισαγωγών κάποιων ειδών.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκία Αμάνο κατά την έναρξη μιας τακτικής συνόδου για την ανασκόπηση πρακτικών για την πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να γίνει ασφαλέστερη για να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό στην Ιαπωνία,

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την προσέγγιση 'συνεχίζουμε όπως συνήθως'», δήλωσε ο Αμάνο κατά την πέμπτη σύνοδο για την ανασκόπηση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Βιένη. «Οι ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για το αν η ενέργεια είναι ασφαλής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Η σύνοδος είχε συγκληθεί πριν από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, και οι συμμετέχοντες δεν αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο ασφάλειας για την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο έχει συγκληθεί μια νέα διάσκεψη ειδικά για το ιαπωνικό δυστύχημα, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Σε αυτήν θα εξετασθεί η βελτίωση της προστασίας των πυρηνικών σταθμών από πολλούς κινδύνους, η προστασία του πυρηνικού καυσίμου και μέτρα κατά των βλαβών στην ηλεκτροδότηση οι οποίες προκάλεσαν την υπερθέρμανση πυρηνικού υλικού στη Φουκουσίμα
Bookmark and Share