Κι ενώ στην ατζέντα του εν εξελίξει Eurogroup και του Ecofin εκ των πραγμάτων μπήκε πιεστικότερα από ποτέ από ποτέ, η ανάγκη για την εξεύρεση λύσης που θα αποτρέψει την μετάσταση της κρίσης και σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ήρθε η δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας να... καθησυχάσει τουλάχιστον έναν από τους φόβους (Σ.Σ: σωστότερα εφιάλτες) όλων: η Ισπανία κατάφερε και άντλησε πάνω από 4,1 δισ. ευρώ από τις αγορές πληρώνοντας «λογικό» επιτόκιο, πιστοποιώντας έτσι και στην πράξη πως ακόμα οι επενδυτές πιστεύουν πως μπορεί να μην έχει την ίδια τύχη με Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία!
Οι αγορές πιστεύουν πως το μέγεθος, οι αναπτυξιακές προοπτικές και τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση Θαπατέρο μπορούν να … κεφαλαιοποιηθούν μεσομακροπρόθεσμα και προσώρας δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Μαδρίτη.
Τέτοιον έδωσε ακόμα και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ισπανία «δεν θα
χρειαστεί κανενός είδους έξωθεν οικονομική βοήθεια και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα διάσωσής της».
Ακριβώς τα ίδια δήλωσε εξάλλου και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο. Η οποία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SER, τόνισε χαρακτηριστικά πως οι «αγορές μπορούν να διακρίνουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας». Και σε κάθε περίπτωση επανέλαβε πως η πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης είναι «εκτός κάθε λογικής και συζήτησης» …
Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται πλέον να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους πλαίσιο ενεργειών που αν μη τι άλλο θα αποτρέψει τον κίνδυνο μιας εκτός ελέγχου χρεοκοπίας ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατάστασης αναξιόχρεου έστω και μιας χώρας του ευρώ.
Είναι πια πρακτικό το θέμα: δεν υπάρχουν λεφτά για να σώσουν έστω και μια χώρα ακόμα, ιδίως όταν οι δυνητικές περιπτώσεις τέτοιων χωρών (Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία), είναι μακράν μεγαλύτερου μεγέθους από αυτές που σήμερα έχουν μπει στο μηχανισμό διάσωσης. Ακόμα και ο δρομολογούμενος (για το 2013) Μόνιμος Μηχανισμός (ESM) ΔΕΝ έχει τέτοια κεφάλαια όσα αυτά που τυχόν θα απαιτούντο.
Άρα το έργο των υπουργών – οι οποίοι να σημειώσουμε πως τυπικά προλειαίνουν το έδαφος και την ατζέντα για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου – μόνο εύκολο δεν είναι. Οψόμεθα …