Κάποιοι συνεχίζουν τα παιχνίδια με τη δραχμή.
Οι πολλοί γιατί είναι απλώς αφελείς, και οι λίγοι γιατί με τα ευρώ που έβγαλαν έξω θα μπορούν να αγοράzουν περιουσιακά στοιχεία πολλαπλάσιας αξίας από ό,τι τώρα...
Το περίεργο είναι ότι στα παιχνίδια αυτά πρωτοστατούν οι πολλοί που είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθούν, παρά οι λίγοι που σίγουρα θα...είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Αυτό, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σπάνια, για παράδειγμα, ο πρόεδρος μιας ΠΑΕ είναι ο ίδιος χουλιγκάνος. Το «έργο» το παραχωρούν στους πολλούς, που δηλώνουν πρόθυμοι να εκδηλώσουν με φανατισμό τη... βλακεία τους.
Οι καθε μορφης «πρόεδροι», συνήθως, ξέρουν τι έχουν και πού πάνε. Οι άλλοι ούτε ξέρουν, ούτε έχουν διάθεση να μάθουν. Μπερδεύουν την ταξική πάλη με την ελληνορωμαϊκή πάλη, όπως λέει για το ΣΥΡΙΖΑ ο Περισσός.
Ρομαντικοί, αφελείς 'Η και ανιστόρητοι όσοι παίζουν με τη δραχμή, ξεκινούν από ένα βασικό λάθος. Ότι η αντικατάσταση του ευρώ, εάν ο μη γένοιτο συμβεί, θα γίνει με την ισοτιμία των 340,75 δρχ., όπως συμφωνήθηκε και με την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ. Και υπολογίζουν έτσι το ύψος του μισθού τους, το ενοίκιο που θα πληρώσουν, το σπίτι που θα αγοράσουν ή την τιμή του αυτοκινήτου. Οσο για τα είδη διατροφής, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν την πράξη, αφού θυμούνται ακόμη με νοσταλγία τις τιμές σε... παλαιές δραχμές.
Αλλά όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Γιατί άπαξ και αρχίσουν να κάνουν απλές πράξεις αριθμητικής, τα χαμόγελα όλων αυτών, φυσικά, θα «παγώσουν».
Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις από την τυχόν επιστροφή στη δραχμή, ήταν περισσότερο από σαφής: «Δεν θα ήθελα να ζω για να το δω», είπε.
Τόσο απλή, τόσο δραματική είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που παραδόξως χαίρονται για μια υποτίμηση του νομίσματος, που όμοια δεν έχει γίνει, με εξαίρεση εκείνη της Κατοχής που επιβλήθηκε ντε φάκτο στην άδεια από αγαθά αγορά.
Γιατί κανείς σε αυτό τον τόπο είναι τόσο αφελής να νομίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αντικατάσταση θα γίνει ακολουθώντας ακριβώς τον αντίστροφο δρόμο, όταν μετατράπηκε η δραχμή σε ευρώ.
Ολοι οι ειδήμονες, ξένοι και Ελληνες, θεωρούν ότι εκείνη η ισοτιμία ευρώ/δραχμής είναι πια όνειρο θερινής νυκτός. Η ρεαλιστική ισοτιμία του 1 ευρώ προς 340,75 δρχ. μπορεί, με τα σημερινά δεδομένα της χρεοκοπημένης οικονομίας, να εκτιναχθεί και σε 1 ευρώ προς 1.500 δρχ. εάν πρόκειται για συναλλαγές με το εξωτερικό, την αποτίμηση του χρέους και την αγορά αγαθών.
Τυχεροί θα είναι μόνο αυτοί που έχουν ευρώ, έστω και δολάρια, ελβετικά φράγκα ή αγγλικές στερλίνες, και άτυχοι όσοι πληρώνονται σε νέες δραχμές.
Ο Αρμαγεδδών στην αγορά δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο και το παλαιό προ ευρώ φαινόμενο της διπλής τιμής σε συνάλλαγμα και εγχώριο νόμισμα για ακίνητες και κινητές αξίες θα επανακάμψει.
Παρ' όλα αυτά, περιέργως, πολλοί συνεχίζουν να παίζουν με τη «φωτιά». Και το παράδοξο είναι ότι «προσεύχονται» να ζήσουν για να δουν το... έργο.
Α.Δαλίπης