(*Η παρούσα ανάρτηση -την οποία δημοσιεύσαμε πρώτη φορά στις 7/4- "ανεβαίνει" και πάλι μετά από απαίτηση πολλών φίλων-αναγνωστών)
Aπαντήσεις στην παραπάνω αλλά και στις υπόλοιπες ερωτήσεις που αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης των Ελλήνων τις τελευταίες μέρες.
Λοιπόν,έχουμε και λέμε:
Καταθέσεις.
Οι... περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόµη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης µε κάποιας µορφής συµφωνηµένου haircut, οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.
Οι τράπεζες µπορεί να δοκιµαστούν, να υποχρεωθούν σε συνεργασίες µεταξύ τους, ακόµη και σε µερική ή προσωρινή κρατικοποίησή τους,αλλά δεν θα πάψουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.
Επισηµαίνουν µάλιστα ότι υπάρχει πάντα η ασφαλιστική δικλίδα του υφιστάµενου Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, 10 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγµής αποφεύγουν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων αυτών, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση αποκτά λόγο στη διοίκησή τους, αλλά εν ανάγκη θα καταφύγουν σε αυτή τη λύση.
Βεβαιότητες πάντως δεν υπάρχουν καθώς µε αυτή τη µορφή η οργανωµένη αναδιάρθρωση δεν έχει προηγούµενο.
Αντίθετα, αυτό που όλοι φοβούνται, είναι η επανάληψη του φαινοµένου τύπου Αργεντινής, όπου όλοι έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επιβάλει περιορισµούς εβδοµαδιαίας ανάληψης (250 πέσος).
Οι έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν ότι και µόνο αν ακουστεί ηλέξη χρεοκοπία, οι έλληνες καταθέτες θα κάνουν το ίδιο. Σε αυτή την ακραία περίπτωση, η θέσπιση ανάλογων περιορισµών στις αναλήψεις δεν µπορεί να αποκλεισθεί.
Εννοείται, βεβαίως, ότι αν εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη ή αν η ευρωζώνη διαλυθεί και η Ελλάδα επιστρέψει σε εθνικό νόµισµα, η αξία των καταθέσεων θα ακολουθήσει την ισοτιµία του νέου νοµίσµατος.
Αυτό όµως είναι το απόλυτα ακραίο σενάριο, στο οποίο ακόµη και οι οικονοµολόγοι που προβλέπουν µε βεβαιότητα την αναδιάρθρωση δίνουν ελάχιστες πιθανότητες.
Ασφαλιστικά ταμεία
Τα ασφαλιστικά ταµεία στην Ελλάδα κατέχουν οµόλογα αξίας αρκετών δισ. ευρώ και είναι προφανές ότι αν αυτά υποστούν κούρεµα, θα ασκηθούν πιέσεις στα ήδη προβληµατικά οικονοµικά τους, µε συνέπειες για το ύψος των χορηγούµενων παροχών και συντάξεων. Οικονοµολόγοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση µπορεί να µην κουρέψειτα οµόλογα των Ταµείων, αλλά να επιµηκύνει τηδιάρκειά τους. ∆εδοµένου ότι τα Ταµεία είναι µακροπρόθεσµοι επενδυτές και όχι κερδοσκόποι, λογικά µια τέτοια λύση θα ήταν συµφέρουσα γι’ αυτά καιχωρίς κόστος για τους ασφαλισµένους.
Μισθοί
Σε περίπτωση haircut, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα δεν θα µπορέσει στο ορατό µέλλον να ξαναβγεί στις αγορές για δανεισµό. Η χώρα θα στηρίζεται για µεγάλο διάστηµα στα δάνεια της τρόικας και αυτό σηµαίνει ότι θα συνεχίσει µε αυστηρότερους όρους την εφαρµογή του Μνηµονίου. Ενδεχοµένως, θα γίνουν απολύσεις στο ∆ηµόσιο και νέες µειώσεις µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων, που θα συµπαρασύρουν και αυτούς στον ιδιωτικό τοµέα. Αν η συνταγή της υποτίµησης τιµών και µισθών δουλέψει, η χώρα κάποια στιγµή θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα περάσει σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης.
Βεβαίως, αν κηρυσσόταν χρεοκοπία τύπου Αργεντινής, οι συνέπειες θα ήταν δραµατικές.
Εκεί το ΑΕΠ υποχώρησε άνω του 20%, η ανεργία έφτασε στο23% και η φτώχεια στο 57%.
Τράπεζες
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες έχουν τα περισσότερα ίσως να χάσουν από µια αναδιάρθρωση του χρέους, αφού αυτέςκατέχουν το µεγαλύτερο µέρος του χρέους µας. Περίπου 50 δισ. ευρώ έχουν στα χέρια τους οι ελληνι κές τράπεζες, κάπου 60 δισ. ευρώ επίσης οι ξένες τράπεζες µε κυριότερες τις Γαλλικές, τις Γερµανικές και τις Ολλανδικές , ενώ σηµαντική είναι και η συµµετοχή των ξένων ασφαλιστικών ταµείων και εταιρειών και των hedge funds.
Σε περίπτωση haircut οι τράπεζες θα χρειαστούν γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση και οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών ίσως υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τις σώσουν. Μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών οµολόγων, αφού η επένδυσή τους, που µέχρι χθες θεωρούσαν ασφαλή, θα χάσει ένα µέρος της αξίας της.
Ανάπτυξη
Υποτίθεται ότι η αναδιάρθρωση θα δώσει ανάσα στη χώρα και θα της επιτρέψει έτσι να επιστρέψει σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης. Αυτό, όµως, δεν σηµαίνει χαλάρωση ...
Το έλλειµµα θα πρέπει να συνεχίσεινα µειώνεται , έστω και µε βραδύτερους ρυθµούς γιατί οι νέοι πιστωτές µας –όποιοι κι αν είναι αυτοί- θα περιµένουν να πάρουν πίσω τα χρήµατά τους κιαυτό δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει σταθερή δηµοσιονοµική εξυγίανση.
Σε περίπτωση µονοµερούς χρεοκοπίας, βεβαίως, ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ο πιο µεγάλος.
**Καληνύχτα και καλή τύχη...
Post Top Ad
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Home
Unlabelled
"Tι θα γίνει με τα λεφτά στις τράπεζες αν αναδιαρθρωθεί το χρέος;"