Ασθενείς ...με το χέρι στην τσέπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ασθενείς ...με το χέρι στην τσέπη

Κατά 700 εκατομμύρια ευρώ θα περικοπεί η φαρμακευτική δαπάνη κατ' επιταγήν των τεχνοκρατών της τρόικας.

Στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας μπαίνουν πάλι τα φάρμακα, αλλά και ο προνοιακός τομέας. Το γεγονός ότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους, δεν φαίνεται, προς το παρόν, να ενδιαφέρει κανέναν, καθώς...
μοναδικός στόχος είναι να μειωθούν οι δαπάνες και να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας προθυμοποιήθηκε πρόσφατα να περικόψει περαιτέρω κονδύλια από τον τομέα της αρμοδιότητάς του προκειμένου -όπως είπε- να διευκολύνει το έργο του υπουργείου Οικονομικών.

Ετσι, κατά 700 εκατομμύρια ευρώ επιδιώκεται να μειωθεί η δαπάνη των φαρμάκων κατ' επιταγήν της τρόικας. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Από τα δελτία τιμών των φαρμάκων και από τη «θετική λίστα» που θα εκδοθεί κοντά στον Ιούλιο, υποστηρίζουν στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα από το πρώτο δελτίο τιμών που εξεδόθη πριν από λίγες μέρες θα εξοικονομηθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ από το δεύτερο, που θα δημοσιευθεί στις 15 Ιουνίου, υπολογίζεται ότι θα κερδηθούν 200 εκατ. ευρώ. Επίσης με τη θετική λίστα, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη άγγιξε τα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. ήταν η δαπάνη σε νοσοκομειακά σκευάσματα και το 1,4 δισ. στη λιανική αγορά. Το ζητούμενο είναι πλέον να μειωθεί η τελευταία από 1,3 δισ. το 2010, στο 1,2 δισ. ευρώ φέτος.

Ωστόσο οι ενέργειες αυτές θα έχουν επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, καθώς είναι πιθανό να βγουν εκτός αγοράς τα φθηνά και δοκιμασμένα σκευάσματα, ενώ πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και με τις καινοτόμες θεραπείες, αφού η ελληνική αγορά δεν θεωρείται συμφέρουσα από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Bookmark and Share