Χρηματιστήριο: Τα τραπεζικά βαρίδια και οι μετοχές που κάνουν τη διαφορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Χρηματιστήριο: Τα τραπεζικά βαρίδια και οι μετοχές που κάνουν τη διαφορά

Αγορά προς... αποφυγήν ή επενδυτική ευκαιρία;
Αυτό είναι το ερώτημα που αναδύεται όσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στα χαμηλά και την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.


Το ότι οι βασικοί δείκτες και οι τραπεζικές μετοχές έχουν...
γυρίσει πολλά χρόνια πίσω ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως όσο σέρνονται τα σενάρια για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος ο κύκλος διόρθωσης θα μένει ανοιχτός. Ηδη ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε (ενδοσυνεδριακά) αρκετές φορές έως τα ελάχιστα των 1.318,7 και ο FTSE-20 έως τις 588,5 μονάδες, με βαρίδι διαρκείας τις τράπεζες.


Είναι ενδεικτικό πως ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή των 980, δηλαδή πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά των 955 μονάδων. Σημειωτέον πως για τον κλαδικό δείκτη ιστορικά υψηλή τιμή έχει σημειωθεί στις 7.801 μονάδες.


Στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό πως όσο δεν αποσαφηνίζεται το τι θα γίνει με το «κούρεμα» (κατά συνέπεια, με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ομολόγων) το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης των μετοχών μένει ανοιχτό. Ενδεικτικά η μετοχή της Εθνικής έχει υποχωρήσει 20,8% από την αρχή του έτους (μέχρι και τη συνεδρίαση της 19/5) και 45% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων (η δε αποτίμηση του ομίλου έχει περιοριστεί στα 4,57 δισ. ευρώ). Σε ανάλογη κατάσταση είναι και οι υπόλοιποι όμιλοι (με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες).


Επιφυλακτικοί


Ετσι, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ακόμη και τώρα που η κεφαλαιοποίηση των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από δέκα δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, δεδομένης της υψηλής στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στην διαμόρφωση των δεικτών ένα μεσοπρόθεσμο «γύρισμα» της αγοράς δείχνει ανέφικτο τουλάχιστον για όσο παραμένουν υπό αμφισβήτηση και πίεση οι τράπεζες.


Πάντως μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως παρά τη δυσχερή θέση των τραπεζών η προοπτική εξεύρεσης λύσης ενδέχεται να δημιουργήσει σταδιακά προϋποθέσεις εισροής κεφαλαίων. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, ενδεχόμενο «κούρεμα» μεγαλύτερο από 30-35% θα μπορούσε να επιβαρύνει έως 8-12% τον κλάδο (με βάση τα τρέχοντα επίπεδα), δηλαδή διόρθωση προς τις 900-860 μονάδες. Περιθώριο διόρθωσης που αντιστοιχεί στις 550-510 μονάδες για τον FTSE-20.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται εμφανής η τάση διαφοροποίησης μη τραπεζικών μετοχών, με αρκετούς τίτλους ισχυρών επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου να παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη πορεία στο... ταμπλό.


Πρόκειται ως επί το πλείστον για μετοχές εταιρειών του FTSE-20 και λιγοστών του Mid και του Small Cap, που από την αρχή του έτους είτε έχουν θετική απόδοση είτε υπεραποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί 13,05% από την αρχή του έτους, του ΟΠΑΠ κατά 3,4%, ενώ υποχωρεί 4,75% της ΔΕΗ. Αναλυτές εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, καθώς το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει την ιδιωτικοποίησή τους.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (από τον FtMid). Η πρώτη έχει ενισχυθεί 11,23%, η δεύτερη 19,05% από την αρχή του έτους.



Με εξαγωγικό προσανατολισμό


Καλύτερη απόδοση όμως έχουν και μετοχές επιχειρήσεων όπως Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo ενώ άλλες (λ.χ. Jumbo) υποχωρούν λιγότερο απ' ό,τι ο Γενικός Δείκτης. Οπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές πρόκειται για ισχυρές βιομηχανικές -κυρίως-, επιχειρήσεις, ομίλους με εξαγωγικό προσανατολισμό, υγιείς καινοτόμες εταιρείες που έχουν διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό από τις τράπεζες. Αλλωστε η εξωστρέφεια που έχουν τους επιτρέπει να λειτουργούν με μειωμένο ρίσκο έναντι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Από τεχνικής πλευράς μετοχές αυτών των εταιρειών έχουν σημειώσει τις ελάχιστες τιμές (πιθανότατα μακροπρόθεσμους πυθμένες) την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του 2010, δηλαδή ένα 6μηνο πριν από τα πρώτα χαμηλά των τραπεζών (τον Ιανουάριο 2011).


Για παράδειγμα η μετοχή του Μυτιληναίου υποχώρησε στα 3,70 ευρώ στις 8/6/2010. Εκτοτε ακολουθεί μία μεσοπρόθεσμα ανοδική πορεία, που δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα ο πυθμένας της μετοχής έχει ήδη καταγραφεί. Η μετοχή της Motor Oil διόρθωσε έως τα 6,70 ευρώ στις 7/6/2010 για να ακολουθήσει πορεία ανάλογη έως τα 8,86 ευρώ στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου.


Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση εκτός από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τον πυθμένα (του 2010) βρίσκονται οι μετοχές των Eurobank Properties, Frigoglass, Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σαράντης και άλλων από αυτή την κατηγορία. Κατά ορισμένους αναλυτές, μεταξύ αυτών των επιλογών μπορεί κάποιος να βρει κρυμμένες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμα κέρδη.

πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Bookmark and Share