«Ο Στρος-Καν στη Φυλακή», «Κατηγορούμενος Νο 1225782», «Από το φως στο σκοτάδι», «DSK τέλος», «Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», ήταν μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου σήμερα.
Σε... πολυσέλιδα αφιερώματα οι αρθρογράφοι εξιστορούν την «απίστευτη δραματική πτώση ενός άνδρα που «μέσα σε δύο μέρες κατρακύλησε από τις κορυφές του κόσμου στο κελί μιας φυλακής».
Μιλούν επίσης για τις «ανυπόφορες εικόνες» ενός Ντομινίκ Στρος-Καν με χειροπέδες, ταλαιπωρημένο και αξύριστο, κάτω από τα φλας των φωτογράφων ακόμα και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εικόνες που σε αυτή τη φάση της προανάκρισης απαγορεύονται στη Γαλλία, θεωρούνται όμως νόμιμες στην Αμερική.
Μιλούν ακόμα και προβληματίζονται για τη στάση που κρατούν έως τώρα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των προσωπικοτήτων και εάν θα πρέπει να αλλάξει.
«Ως τώρα είναι κανόνας στη Γαλλία να σταματούν οι δημοσιογράφοι έξω από το υπνοδωμάτιο των ισχυρών», από εδώ και στο εξής όμως θα έχουμε «το πριν και το μετά την υπόθεσης DSK», αναγνωρίζουν πολλοί αρθρογράφοι.
«Ο σεβασμός του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής των προσωπικοτήτων, την οποία προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα, τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση», γράφει η International Herald Tribune.
Στη Γαλλία προσθέτει, το να θεωρείται ένας άνδρας «γυναικάς» δεν αντιμετωπίζεται ως μειονέκτημα αλλά αντίθετα ως δείγμα «ανδρισμού».
Οι Γάλλοι ζουν το πρώτο sex scandal αγγλοσαξονικού στύλ, «στην περίπτωση του DSK η oμερτά m έπρεπε να είχε σπάσει, γιατί το τραβούσε πολύ μακριά» γράφει η Republicain Lorrain.
«Ο DSK και οι γυναίκες: ένα κοινό μυστικό» τιτλοφορεί σχετικό άρθρο της η Liberation, εξηγώντας ότι «πιστός στην αρχή να μην μιλάει για την ιδιωτική ζωή ο γαλλικός Tύπος, είχε προστατεύσει τον διευθυντή του ΔΝΤ».
Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος
Η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν βάζει ένα τέλος στην φιλοδοξία του να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος, επισημαίνοντας πως η γαλλική πολιτική ζωή ευθύνεται ως ένα βαθμό για την υπόθεση.
«Δεν υπάρχει σωτηρία για τον επικεφαλής του ΔΝΤ», είναι ο τίτλος της Independent, η οποία αναφέρεται στην απόφαση δικαστηρίου του Μανχάταν να μην αποφυλακιστεί ο Στρος - Καν και στο ρόλο του στην διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, αν δεν απαλλαγεί ο Στρος - Καν τις επόμενες ημέρες από τις όλες κατηγορίες, να συμμετάσχει στην κούρσα για την προεδρία», επισημαίνει η Guardian.
Το σύνολο των βρετανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι η Γαλλία «γοητεύεται από τους γότητες πολιτικούς» και πως οι αυστηροί γαλλικοί νόμοι για την προστασία της προσωπικής ζωής συνέβαλαν στο να βρεθεί ο Στρος-Καν σε αυτή την δύσκολη θέση.
«Ιπποτικός, μόνιμα μαυρισμένος και γαλαντόμος... ο Στρος-Καν είναι η καρικατούρα του 'σοσιαλιστή της σαμπάνιας'», υπογραμμίζει η Guardian.
«Η φήμη του γυναικά δεν αποτελεί εμπόδιο για να πετύχει κάποιος στην πολιτική στη Γαλλία, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά το να κατηγορηθεί κάποιος για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού, είναι διαφορετική ιστορία», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Πολύ πιο καυστική η συντηρητική Daily Mail γράφει: «Ένας σεξουαλικός σάτυρος, μια συνωμοσία της σιωπής, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να έχουμε νόμους όπως αυτοί της Γαλλίας».
«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου - Στρος-Καν και η κουλτούρα της σιωπής στη Γαλλία», επισημαίνουν οι Times.
«Οι Γάλλοι δεν είναι περισσότερο 'κολλημένοι' με το σεξ από άλλους λαούς, αν και οι ίδιοι θέλουν να το πιστεύουν», επισημαίνει η εφημερίδα. «Η σύλληψη του Στρος-Καν είναι η καταδίκη ενός μάτσο, της γαλλικής πολιτικής κουλτούρας της σιωπής που θεωρεί ότι το να τρέχεις πίσω από τις γυναίκες αποτελεί απλώς ένα κομμάτι της μακρόχρονης γαλλικής παράδοσης: Ελευθερία, Ισότητα, Απιστία», καταλήγουν οι Times.
Επικρίσεις κατά της αμερικανικής Δικαιοσύνης
Οι γάλλοι σοσιαλιστές, η πολιτική οικογένεια του Ντομινίκ Στρος-Καν, επικρίνουν έντονα το αμερικανικό δικαστικό σύστημα για την αντιμετώπιση του επικεφαλής του ΔΝΤ, μία ημέρα μετά την προφυλάκισή του και τη μετάδοση εικόνων που προκάλεσαν σοκ από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Τονίζουν ότι το αμερικανικό σύστημα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση εικόνων εξευτελιστικών, όπως εκείνη ενός Στρος-Καν με χειροπέδες, εξαντλημένου και σιωπηλού απέναντι στον δικαστή του.
«Είμαι αναστατωμένη και θεωρώ ότι οι εικόνες αυτές προκαλούν αηδία», δήλωσε η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού στο ιδιωτικό ραδιόφωνο Europe 1.
«Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Μέχρι σήμερα ακούσαμε μόνον τον εισαγγελέα και όλες τις πληροφορίες που οδηγούν προς μια κατεύθυνση, αυτήν της ενοχής του κατηγορουμένου. Εμάς, στη Γαλλία, ευτυχώς το σύστημα δεν λειτουργεί έτσι, έχουμε έναν ανακριτή που εξετάζει και τα ενοχοποιητικά και τα απαλλακτικά στοιχεία», υπογράμμισε.
«Διαπιστώνω ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη λειτουργεί μέχρι σήμερα μόνο για την ενοχή του κατηγορουμένου και αφήνει ελάχιστο χώρο για την υπεράσπιση. Οφείλουμε, εμείς στη Γαλλία, να είμαστε δύσπιστοι και πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την ισορροπία των πληροφοριών», προσέθεσε.
Για το σοσιαλιστή πρώην υπουργό Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, «το αμερικανικό δικαστικό σύστημα είναι ένα απάνθρωπο σύστημα που τσακίζει αυτόν που πέφτει στα χέρια του».
«Θαυμάζω την αμερικανική δημοκρατία, αλλά γνωρίζω ότι η αμερικανική δικαστική μηχανή μπορεί να γίνει μια σατανική μηχανή. Όποια κι αν είναι η φύση των γεγονότων, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μεταχείριση με τόση βία και τόση ταπείνωση ενός ανθρώπου», ανέφερε.
Ακόμη πιο επιφυλακτικός, ένας βουλευτής προσκείμενος στον Στρος-Καν, ο Ζαν-Ζακ Ιρβοάς τόνισε ότι «επί 48 ώρες ακούμε μόνο μια εκδοχή και ακόμη δεν άκουσα την αλήθεια του Ντομινίκ Στρος-Καν».πηγή Το Βήμα
Post Top Ad
Τρίτη 17 Μαΐου 2011
Home
Unlabelled
Γαλλοβρετανικός "πόλεμος" για τον Στρος Καν