Όλι Ρεν: δεν θα αποδεχόμασταν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Όλι Ρεν: δεν θα αποδεχόμασταν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ


"Δεν θεωρώ την αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση ως μία σοβαρή πιθανότητα. Θα έβλαπτε την ελληνική οικονομία και θα ήταν πισωγύρισμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση".

"Το ευρώ είναι...
περισσότερα από ένα νόμισμα, είναι το κεντρικό πολιτικό σχέδιο για την κοινότητά μας. Για αυτό το λόγο, επίσης, δεν θα αποδεχόμασταν την ελληνική αποχώρηση", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό Der Spiegel.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί σεναρίου επαναφοράς της δραχμής και ότι τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Eurogroup δεν επεξεργάζονται τέτοιο σενάριο.

“Η Ελληνίδα συνάδελφός σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της είτε θα συμφωνήσουν σε σκληρές θυσίες ή “θα επιστρέψουμε στη δραχμή”. Εν μέρει είπε αυτό που όλοι σκέφτονται;”, ρωτά το Spiegel.

“Το κοινό παρανόησε τη δήλωση της συναδέλφου μου. Προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στη χώρα της να εφαρμόσουν το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης”, απαντά ο κ. Ρεν.

Ερωτηθείς από το Spiegel για ποιο λόγο η Ελλάδα θα προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ και όχι 300 δισ. ευρώ για τα οποία “γίνεται συζήτηση”, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά: “Είναι αλήθεια ότι οι εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες. Αλλά φυσικά δεν είναι δυνατό να “ρευστοποιήσεις” τα πάντα βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν εμπόδια, όπως οι ελλείψεις σε ότι αφορά την καταγραφή της ιδιοκτησίας. Για να βοηθήσουμε τους Έλληνες, σκεφτόμαστε σοβαρά να ιδρύσουμε ένα γραφείο ιδιωτικοποιήσεων βασισμένο στο μοντέλο του Treuhandastalt (ο οργανισμός που ιδιωτικοποίησε την κρατική περιουσία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση), όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα στο Spiegel.

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τη συνολική οικονομία και ότι θα χρειαστούν περικοπές, αλλά δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα δημόσια.

Απαντώντας σχετικά με την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θεωρεί ότι η έναρξη της συζήτησης περί αναδιάρθρωσης χρέους περιόρισε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επισης, ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε “πολύ φιλόδοξο” το στόχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το Μάρτιο του 2012, ενώ με τα τρέχοντα δεδομένα, η επιστροφή στις αγορές είναι θεωρητικά αδύνατη. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μερικές πολύ σκληρές αποφάσεις τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι δεν είναι στην ατζέντα και ότι θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιουργώντας μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. “Ένα “κούρεμα” του χρέους δεν θα έλυνε το βασικό πρόβλημα: η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Εν αντιθέσει, μία αναδιάρθρωση χρέους θα εξασθενούσε τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις”, επεσήμανε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Ο κ. Ρεν ανέφερε επίσης ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς των Γερμανών ότι δεν θέλουν να γίνουν οι χρηματοδότες της Ευρώπης. “Στις Βρυξέλλες, εμάς του Φινλανδούς μας αναφέρουν ως “Αγγλόφωνους Γερμανούς”, καθώς προωθούμε τις ίδιες αρχές οικονομικής πολιτικής: σταθερή ανάπτυξη και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν. Υπάρχει μία συγκεκριμένη κόπωση σε όλη τη βόρεια Ευρώπη σε ότι αφορά τη βοήθεια. Και μία μεταρρυθμιστική κόπωση στη νότια Ευρώπη. Ως επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, νιώθω αυτή τη σχιζοφρένεια κάθε μέρα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία γέφυρα μεταξύ αυτών των δύο πλευρών”

Bookmark and Share