"Μην περιμένετε Ευρωπαίους επενδυτές στα ελληνικά ακίνητα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

"Μην περιμένετε Ευρωπαίους επενδυτές στα ελληνικά ακίνητα

..μόνο Κατάρ, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία έχουν αρκετά χρήματα",
λέει το Reuters.


Τα σοβαρά εμπόδια αλλά και την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών απέναντι στα deals αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα αποτυπώνει....
εκτενέστατο ρεπορτάζ του Reuters για τα 50 δισ. ευρώ που στοχεύει να αντλήσει η κυβέρνηση από αποκρατικοποιήσεις.



«Θα κάνατε ένα deal ακινήτων με την Ελλάδα; Για μια χώρα που ελπίζει να αποφύγει τη χρεοκοπία πουλώντας prime ακίνητα αξίας δισ. ευρώ, η πρόταση της Αθήνας στους αγοραστές είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική», ξεκινά η ανάλυση.



Το Reuters μεταφέρει τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι υπερβολικά φιλόδοξος, με πολλούς να θεωρούν ότι ακόμα και εάν συγκεντρωθούν 20 δισ., η Αθήνα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη.



Βέβαια, αυτό δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα του χρέους. Τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα μειώσουν το χρέος παρά στο 134% του ΑΕΠ, επίπεδα που παραμένουν υπερβολικά υψηλά.



Εξάλλου, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει τη λίστα με τα ακίνητα που διαθέτει έως τον Ιούνιο, όμως, με ένα μήνα περιθώριο, ο στόχος αυτός χαρακτηρίζεται ως «γελοία αισιόδοξος». Οι αρμόδιες επιτροπές δεν έχουν αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά τους και δεν έχουν ιδέα γύρω από το πώς θα πρέπει να δουλέψουν, αναφέρει το δημοσίευμα.



Τα όποια σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων περιπλέκονται από τη διαβεβαίωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν θα πουληθεί ελληνική γη, η οποία, όπως τονίζει το Reuters, μπέρδεψε τους ξένους επενδυτές και έκανε το όποιο deal λιγότερο ελκυστικό.



Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς επενδυτές, το πρακτορείο εκτιμά ότι αυτοί μπορεί να έρθουν εκτός από το Κατάρ, από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. «Κανείς άλλος δεν έχει τόσα χρήματα», δηλώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν περιμένει την εμφάνιση κάποιου Ευρωπαίου επενδυτή.



Όμως, ακόμα και αυτοί είναι επιφυλακτικοί, τονίζει το Reuters, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποχώρηση κοινοπραξίας του Κατάρ από τον Αστακό.



Πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη του Ελληνικού, εκτιμά το πρακτορείο. Εάν η συμφωνία με το Κατάρ προχωρήσει, αυτό θα αποδείξει στους υπόλοιπους ξένους ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να αλλάξου.



Μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει; Αναρωτιέται το Reuters. «Φανταστείτε το σαν την Ελληνική Οδύσσεια. Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη ακολουθώντας μια ιδέα. Δεν είχε χάρτη, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα», δηλώνει ο Χ. Παμπούκης. «Ο Οδυσσέας χρειάστηκε μια δεκαετία», συμπληρώνει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share