Τα 40' της ομάδας Seal 6 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τα 40' της ομάδας Seal 6


Νέα στοιχεία ήρθαν αυτή την εβδομάδα να ρίξουν φως στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, στο κρησφύγετό του, λίγα χιλιόμετρα από την πακιστανική πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ όπως περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νύχτα χωρίς...
Σελήνη, με ειδικά διαμορφωμένα ελικόπτερα Black Hawk, αόρατα σε ραντάρ και θερμικούς ανιχνευτές, που πετούσαν χαμηλά πάνω από τα χωράφια της κοιλάδας Οράς. Μέσα τους στέκονταν οι άνδρες της ομάδας SEAL 6.

Ο διοικητής της ομάδας είχε χωρίσει τα μέλη της σε δύο διμοιρίες. Τα προβλήματα άρχισαν αμέσως. Ενα από τα ελικόπτερα παρουσίασε μηχανική βλάβη κατά την προσγείωση. Οι κομάντος κατάφεραν, όμως, να βγουν από αυτό με ασφάλεια για να συνεχίσουν την αποστολή.

Η πρώτη διμοιρία, που επιτέθηκε στο μικρότερο οίκημα του συγκροτήματος κατοικιών, συνάντησε σθεναρή αντίσταση και -όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- δέχθηκε τα μόνα εχθρικά πυρά της επιχείρησης. Ο πιστός «γραμματοκομιστής» του Λάντεν, Αμπού Αχμεντ αλ Κουβέιτι, πυροβόλησε τους Αμερικανούς, κρυμμένος πίσω από πόρτα του σπιτιού. Τα πυρά των κομάντος σκότωσαν τον Αλ Κουβέιτι και τη σύζυγό του.

Η δεύτερη διμοιρία εισέβαλε στο κυρίως κτίσμα, προτού ανέβει -«καθαρίζοντας» από εχθρούς όλα τα δωμάτια στο δρόμο της- στον πάνω όροφο και στα διαμερίσματα του Λάντεν. Ο αδελφός του Αλ Κουβέιτι σκοτώθηκε τη στιγμή εκείνη, καθώς προσπαθούσε να πυροβολήσει. Οι κομάντος σκότωσαν έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος τους επιτέθηκε και αναγνωρίστηκε ως ο γιος του Λάντεν, Χάμζα. Μία από τις φωτογραφίες των νεκρών που δημοσιοποιήθηκαν δείχνει έναν νέο γενειοφόρο άνδρα, που μοιάζει κάπως με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.


Ανεβαίνοντας στα διαμερίσματα του Λάντεν, οι άνδρες της SEAL 6 ήλθαν αντιμέτωποι με οικιακή σκηνή, που αμέσως μετατράπηκε σε μακελειό. Η κόρη του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη τραυματίστηκε πρώτη, από θραύσμα χειροβομβίδας ή βλήματος που την έπληξε στον αστράγαλο, σύμφωνα με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, που διαψεύδουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για αποφυγή χρήσης χειροβομβίδων. Αλλες αναφορές θέλουν τους κομάντος να πυροβολούν μέσα από την πόρτα, στέλνοντας σύννεφο θραυσμάτων που μπορεί να προκάλεσε τον τραυματισμό της κόρης του Λάντεν. Αφού εισέβαλαν στο δωμάτιο, οι άνδρες της SEAL άνοιξαν πυρ στη σύζυγο του Λάντεν, η οποία όρμησε καταπάνω τους, τραυματίζοντάς τη στη γάμπα.


Τότε, έφτασαν μπροστά στον ίδιο τον στόχο τους, τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Παρά τις αρχικές δηλώσεις των Αμερικανών που εμφάνισαν τον Λάντεν να πυροβολεί εναντίον τους, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα ήταν άοπλος. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισήμαναν, όμως, ότι ο Λάντεν είχε κοντά του δύο όπλα, ένα από αυτά το διάσημο κοντόκαννο καλάσνικοφ ΑΚ-47, που έλεγε ότι υπήρξε λάφυρο πολέμου το 1987 από Σοβιετικό στρατηγό, και ένα πιστόλι Μακάροφ.

Ανεξάρτητα από το εάν ο Λάντεν όρμησε όντως στους κομάντος, όπως είπε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα, οι SEAL τον πυροβόλησαν μία φορά στο στήθος και μία φορά στο κεφάλι. Η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες του νεκρού τρομοκράτη δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι κομάντος χρησιμοποίησαν πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος, που αν και προλαμβάνουν τους εξοστρακισμούς, δημιουργούν αποτρόπαια τραύματα στο ανθρώπινο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share