Ακούγοντας τις συζητήσεις στα κανάλια έχει κανείς την εντύπωση ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου, απαιτούνται 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Το μεγαλύτερο κακό είναι πως και πάλι την πάντα οι ίδιοι, οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όχι οι φοροφυγάδες που έχουν από τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση..
Από την οικονομία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφαιρεθούν τέτοια ποσά. Αν ο στόχος του προϋπολογισμού επιτευχθεί και το έλλειμμα μειωθεί από το 10,5% στο 7,5% οι περικοπές δαπανών και τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία δεν θα ξεπερνούν τα 6,9 δισ. ευρώ.
Γιατί με απλά μαθηματικά τόσα έχει ανάγκη ο προϋπολογισμός. Ούτε ευρώ παραπάνω. Επομένως η ύφεση που θα προκληθεί θα είναι ανάλογη των 6,9 δισ. ευρώ.
Αν όμως το ίδιο διάστημα εισρεύσουν στην οικονομία χρήματα μέσω επενδύσεων ή απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, τότε η επίδραση θα μετριαστεί ανάλογα.
Βεβαίως, υπάρχει και το κλίμα. Ομως, αυτή είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί εκ των προτέρων.
Θα αναρωτηθείτε γιατί τότε λαμβάνονται μέτρα 16 δισ. ευρώ περίπου προκαλώντας κοινωνικές εκρήξεις; Μα γιατί η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα έδειξε ότι για διάφορους λόγους (ύφεση, αδυναμίες) αδυνατεί να πετύχει τους στόχους και η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα για έχει ήσυχο το κεφάλι της.
Το μεγαλύτερο κακό είναι πως τις αδυναμίες τις πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όχι οι φοροφυγάδες που έχουν από τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση...
Θ.Λυρτσογιάννης