Δύο μισθούς ή άνω των 2.000 ευρώ χάνει ένα μέσο ζευγάρι μισθωτών από τα νέα μέτρα ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Δύο μισθούς ή άνω των 2.000 ευρώ χάνει ένα μέσο ζευγάρι μισθωτών από τα νέα μέτρα !

  • Ο λογαριασμός και πάλι στη μεσαία τάξη των μισθωτών..
  • Οι κλασσικοί φοροφυγάδες και πάλι στα ..πούπουλα
Συνυπολογίζοντας τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν για ένα ζευγάρι μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την επιβολή της εισφοράς, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία, και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκύπτει ότι θα πληρώσουν επιπλέον 2.275 ευρώ το χρόνο !
Το μεγαλύτερο χαράτσι προέρχεται από την επιβολή της...
εισφοράς που επιβάλλεται ατομικά (δηλαδή στο εισόδημα καθενός εκ των δύο) και από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, η επίπτωση του οποίου είναι «οριζόντια» δηλαδή επιβαρύνονται το ίδιο οι χαμηλόμισθοί και οι υψηλόμισθοι.
Μείον 2.100 ευρώ μόνο από εισφορά και μείωση αφορολόγητου…

Έστω λοιπόν ότι ο άνδρας δηλώνει εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ, και η σύζυγος 25.000 ευρώ. Τόσο στον ένα όσο και στον άλλο, η εισφορά θα επιβληθεί με συντελεστή 2%, και στη περίπτωση του άνδρα θα ανέλθει σε 800 ευρώ, στης δε γυναίκας, στα 500 ευρώ. Σύνολο, μόνο από την επιβολή της εισφοράς, 1.300 ευρώ επιπλέον φόρος.

Από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ, ο καθένας από τους δύο θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ (συνολικά 800 ευρώ). Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2001 (δηλαδή γι’ αυτά που θα δηλωθούν την Άνοιξη του 2012), αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση , πιθανότατα από τον ερχόμενο μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου. Αυτή θα υπολογίζεται από την ψήφιση του νόμου και μετά, με τη νέα φορολογική κλίμακα, και το μειωμένο αφορολόγητο όριο.

Αν κατέχει ακίνητα

Τώρα, αν το ζευγάρι αυτό κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα δεν πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), καθώς το αφορολόγητο όριο είναι στα 400.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου στα 300.000 ευρώ, για το ποσό πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (200.000 ευρώ), το ζευγάρι θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ.

Και τα περί πετρελαίου

Η πιο μικρή επιβάρυνση προκύπτει από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 21 ευρώ/ 1000 λίτρο, θα ανέλθει στα 60 ευρώ/ 1000 λίτρο, αντί για τα αρχικά σενάρια που τον ήθελαν στα 412 ευρώ/ 1000λίτρο (όσο δηλαδή είναι σήμερα ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης). Αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τα 90 λεπτά / λίτρο (τιμή Απριλίου), στα 95 λεπτά/ λίτρο. Στο παράδειγμά μας, αν το ζευγάρι καταναλώνει σε πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες του, 1.500 λίτρα, τότε με βάση τα παραπάνω, θα επιβαρυνθεί με 75 ευρώ.


Μπορεί τα νοικοκυριά να γλίτωσαν την 100% εξίσωση των φόρων στα δύο καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης), δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις επιχειρήσεις. «Θα έχουμε», όπως είπε «ο υπουργός «μια εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες για τις ανάγκες της παραγωγής τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αλλά για τις ανάγκες της θέρμανσης τους, πετρέλαιο θέρμανσης».
Γ.Φιντικάκης
Bookmark and Share