Μπράβοι, όπλα, ντόπες και στημένα παιχνίδια (ή αλλιώς "Ελληνικό Ποδόσφαιρο") - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μπράβοι, όπλα, ντόπες και στημένα παιχνίδια (ή αλλιώς "Ελληνικό Ποδόσφαιρο")


"Μόλις σας κάνω νόημα θα φάτε γκολ"...
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη «υπόθεση- βόμβα»
  • Ποιες οι προβλεπόμενες ποινές
Ο «ασκός του αιόλου» έχει ανοίξει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και απ' ότι φαίνεται το σήριαλ που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, ενώ η ΕΛ. ΑΣ προαναγγέλλει και νέες συλλήψεις .
Το μέγεθος της..
δικογραφίας ανέρχεται σε 93.000 σελίδες ενώ το 130 σελίδων πόρισμα- καταπέλτης περιλαμβάνει τα ονόματα 83 ατόμων που έχουν περάσει από τα γήπεδα από διάφορα πόστα, φιλοξενώντας διαλόγους που είναι άκρως αποκαλυπτικοί...

Κανένας μας δεν έπεσε από τα σύννεφα.
Η μάλλον για την ακρίβεια, «ο κόσμος το 'χε τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι».

Αλήστου μνήμης είναι άλλωστε στους ποδοσφαιρόφιλους το περίφημο «διπλό ημίχρονο - άσο τελικό» στον αγώνα τους Πανιώνιου με την Ντιναμό Τιφλίδας στο κύπελλο UEFA του 2004 . Ήταν εκείνος ο αγώνας που σύστησε στα "λαγωνικά" της UEFA τον νυν πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέο, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο υποδεικνύεται ως ο «εγκέφαλος» της όλης οργάνωσης.

Ο κος Μπέος έμελλε να ανοίξει το χορό των συλλήψεων και στο sequel της παράγκας που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες μαζί με τους Σταύρο Ψωμιάδη (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργο Τσακογιάννη (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκο Χάλκο (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκο Παντέλη (προπονητής), Δημήτρη Ζαβαντία (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάση Ντότση (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέα Δημόπουλο (μπουκμέικερ), Βασίλη Καρακούλια (μπουκμέικερ) και Νίκο Ζαμάνη (επιχειρηματίας). Παράλληλα, αναζητούνται από τις διωκτικές αρχές οι: Μάκης Ψωμιάδης, Γιάννης Παπακώστας (προπονητής), Μιχάλης Νικολόπουλος (ποδοσφαιριστης), Γιάννης Παπαδόπουλος (υπάλληλος ΕΠΟ) και Βασίλης Γεωρτσιάκος του Στυλιανού (μπουκμέικερ).


Οι κατηγορίες τις οποίες τους απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:


- εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)


- διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)


- απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)


- εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ΄εξάκολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)


- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)


- δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα


- παράνομο στοιχηματισμό κατ' εξακολούθηση


- συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση


- ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις


- παράνομη οπλοκατοχή



Σύμφωνα με το εκτενές πόρισμα της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπαδάκου ποινική δίωξη έχει ασκηθεί σε συνολικά 83 άτομα, ανάμεσα στα οποία φιγουράρουν αυτά του
προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελου Μαρινάκη,
του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλου,
του διεθνή ποδοσφαιριστή Αβράαμ Παπαδόπουλου,
του ποδοσφαιριστή του Άρη Κώστα Μενδρινού,
αλλά και του διαιτητή Καλόπουλου και του βοηθού διαιτητή Τρύφωνος που διαιτήτευσαν το επεισοδιακό ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-1 στο Καραϊσκάκη.



Οι "ζουμεροί" διάλογοι


Το πόρισμα περιελάμβανε αναλυτικές λεπτομέρειες από τους διαλόγους των εμπλεκομένων στο οποίο οι αναφορές είναι από ανατριχιαστικές μέχρι και σπαρταριστές.

Σύμφωνα με αυτούς, ένας από τους εμπλεκόμενους ποδοσφαιριστές φέρεται να πόνταρε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε παράνομο στοίχημα, ανταλλάσσοντας SMS για να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του,
ενώ άλλος ποδοσφαιριστής προσπάθησε μέχρι και "ψήσει" τον αρχηγό της Manchester City και διεθνή με την εθνική Αργεντινής Carlos Tevez να μην πάρει τη... σέντρα για λογαριασμό της ομάδας του, καθότι επιθυμούσε να ποντάρει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο σε γνωστό ανταλλακτήριο..
Για την ιστορία (και αν ευσταθούν οι κατηγορίες) αξίζει να αναφερθεί ότι... πήγε κουβά ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής ακούγεται σε άλλο απόσπασμα να ψάχνει ματς για να κλείσει.. παρολί.

Ο διάλογος μεγαλοπαράγοντα και κεντρικού προσώπου της υπόθεσης με προπονητή σε άλλο απόσπασμα είναι αφοπλιστικός: "Μόλις σας κάνω νόημα θα ανοίξετε να φάτε γκολ!"

Αναφορικά με το "επίμαχο" ντέρμπι παλαιότερο θεσμικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου, ζητά να "προστατευτούν" οι διαιτητεύσαντες σε αυτό, ενώ πρόεδροι ΠΑΕ φέρονται να συνεννοούνται για τις ομάδες που θα... υποβιβασθούν στη Β' Εθνική κατηγορία.
Παράλληλα, διακινούν μεταξύ τους τεράστια χρηματικά ποσά αλλά φαίνεται να έχουν και συναλλαγές ύψους περίπου 150.000 ευρώ με παράγοντα του διαιτητικού χώρου.

Πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ ακούγεται να ρυθμίζει παρατύπως ποιος διαιτητής θα ορισθεί για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, ενώ ένας άλλος αθλητικός παράγοντας ακούγεται να ζητάει "χαρτί" από ένα γιατρό προκειμένου να μην παρευρεθεί ως μάρτυρας σε ένα δικαστήριο.

Την έκπληξη όλων για το εύρος των αποκαλύψεων συνοψίζει ο θαυμασμός ενός μπουκμέικερ που λέει για έναν ύποπτο αγώνα: "Δεν έχουν το θεό τους τελικά. Τι στησίματα κάνει αυτός ο.. , δεν μπορώ να τον πιάσω πουθενά."

Το μενού των διαλόγων είχε από σπόντα και ...ντόπινγκ καθώς διεθνής σέντερ κορυφαίας ομάδας μπάσκετ, ακούγεται να ζητά από έναν από τους κατηγορούμενος "το φάρμακο του"..

Τα ονόματα που περιλαμβάνει το εισαγγελικό πόρισμα


Αναλυτικά, για "απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος" και "απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος, τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση" κατηγορούνται οι

Ευάγγελος Μαρινάκης,
Αθανάσιος Κανελλόπουλος

για "δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος" και "νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια" κατηγορούνται οι:
Θωμάς Μητρόπουλος,
Ιωάννης Κομπότης,
Σπυρίδωνας Καλογιάννης,
Αντώνιος Μανίκας,
Ευάγγελος Κιοτζένης,
Άγγελος Τραυλός,
Γεώργιος Πουλόπουλος,
Ευστάθιος Προβατίδης,
Πέτρος Ρουντζιέρης,
Τάκης Γιαννόπουλος,
Γιώργος Μποροβίλος,
Δημήτριος Μπάκος,
Ιωάννης Ναυρινιάδης,
Βασίλειος Αδαμάκης,
Ιωάννης Αρφάνης,
Αθανάσιος Γιάχος,
Γεώργιος Λυπαντσής,
Περικλής Αμανατίδης,
Παύλος Δήμου,
Παναγιώτης Σπάρταλης,
Γεώργιος Σαλαμαστράκης,
Χοσέ Λουίς Ρέγες,
Μαρσέλο Γκούντμαν,
ωάννης Τσιγιάννης,
Δημήτριος Καλόπουλος,
Σπυρίδωνας Τρύφωνα,
Άκης Πάσαρης,
Γεώργιος Χριστοβασίλης,
Γεώργιος Γρηγορόπουλος,
Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης,
Ιωάννης Σπάθας και, τέλος,

για "παράβαση περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα) τελεσθείσα από κοινού κατ΄εξακολούθηση", "απάτη ο υπαίτιος της οποίας ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος, ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση" και "νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια" κατηγορούνται οι:
Γεώργιος Γεωργιάδης,
Έλενα Νεούζα Θεόσογλου,
Ζοζέ Λορένσο,
Λουκάς Αποστολίδης,
Γεώργιος Πράττος,
Γεώργιος Βαρούτσικος,
Γεώργιος Τόρης,
Ιωάννης Τσιγιάννης,
Ευθύμιος Σιδηρόπουλος,
Δημήτριος Μουστάκας,
Ανθιμος Καραμανίδης,
Λουκάς Καραμάνης,
Δημήτρης Δημητρίου,
Γεώργιος Χαβενετίδης,
Ευάγγελος Δήμου,
Σταμάτιος Φασουλής,
Εμμανουήλ Αρβανιτάκης,
Ιωάννης Οικονομίδης,
Νικόλαος Λυράκης,
Σάββας Παντελίδης,
Χρήστος Σφήκας,
Νικόλαος Θεοχαρίδης,
Λεωνίδας Παπασταθόπουλος,
Ιωάννης Καλυβίτης,
Κωνσταντίνος Μενδρινός,
Δημήτριος Βίλλας,
Μιχαήλ Τζιβελέκης,
Μιχαήλ Αλβέρτης,
Γιαννάκης Ανδρέου,
Μάριος Μπουλουγουρής,
Μαρία Αυγίδου,
Διονύσιος Κοτίνης,
Μαρία Βυθοπούλου,
Αθανάσιος Κωστουλέας .


Πολλά από τα αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι παραπάνω είναι κακουργηματικής φύσεως, με τις ποινές να ξεκινούν από τα πέντε έτη φυλάκισης και μπορούν να φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και τα είκοσι έτη.


Εφόσον καταδικαστούν φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε κάποιο σύλλογο, η "μπάλα" θα πάρει φυσικά και την αντίστοιχη ομάδα η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα του υποβιβασμού στην επόμενη κατηγορία και του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


*Αναγνωρίζεται φυσικά πως όλοι οι κατηγορούμενοι ή φερόμενοι ως κατηγορούμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι τη στιγμή που θα αποφανθεί η δικαιοσύνη
Bookmark and Share