Παγκόσμια Τράπεζα: Αποκλείει την πιθανότητα νέας οικονομικής ύφεσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Τράπεζα: Αποκλείει την πιθανότητα νέας οικονομικής ύφεσης

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% το 2011

Τα βαρίδια στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας προέρχονται από την αβεβαιότητα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) στην..
επικαιροποιημένη έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας..
Η ΠΤ μείωσε οριακά την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 στο 3,2% από 3,3% τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας υπόψη τον σεισμό στην Ιαπωνία και την αναταραχή στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2012 στο 3,6%.

Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ΠΤ προβλέπει ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% για τα επόμενα τρία χρόνια έναντι 7,3% που ήταν ο ρυθμός που σημείωσαν το 2010, ενώ προειδοποιεί για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι μία μεγάλη και διαρκής μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή μπορεί να ωθήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έως και τα 200 δολάρια το βαρέλι. Τονίζει, δε, ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν μία βασική αιτία αύξησης των διεθνών τιμών των τροφίμων, μία τριετία μετά από την τελευταία κρίση του 2008.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει πως οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συνέβαλαν κατά 46% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, ενώ ο οικονομολόγος της Τράπεζας Άντριου Μπερνς τόνισε την ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες να πρέπει να συσφίξουν ταχύτερα τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική τους ώστε να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο κ. Μπερνς δέχθηκε πως τα πρόσφατα στοιχεία εμφανίζουν μία επιβράδυνση ή διακοπή της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, όμως απέκλεισε την πιθανότητα μίας δεύτερης ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share