Με τη «διπλωματία των αγωγών» να βρίσκεται σε έξαρση, καθώς το επόμενο διάστημα οι Αζέροι ετοιμάζονται να επιλέξουν συνεταίρους ώστε να διοχετεύσουν φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, εντείνεται και το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στάση της Ελλάδας.
Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει ρόλο... -κλειδί στην όδευση των αγωγών του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου.
Χθες η Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σμιθ, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και η όδευση των σχεδιαζόμενων αγωγών φυσικού αερίου που ανταγωνίζονται να διασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz προς τη Νοτιοανατολική και Δυτική Ευρώπη.
Κατά την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αμερικανός απεσταλμένος «επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τον προεξέχοντα ρόλο που έχει η Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Τίνα Μπιρμπίλη επέμεινε στη σημασία του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI) για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της κατασκευής του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB.
Τρία κονσόρτσιουμ κατασκευής αγωγών ανταγωνίζονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη (Νότιος Διάδρομος), στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ οι επενδυτικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τόσο ο πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας Nabucco, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Γερμανία, όσο ο ελληνικού ενδιαφέροντος ITGI (ΔΕΠΑ, Edison, Botas) αλλά και ο ανταγωντικός ΤΑΡ (ελβετική EGL, νορβηγική Statoil και γερμανική Eon - Ruhrgas) φιλοδοξούν να αποτελέσουν το «Νότιο Διάδρομο» και ανταγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει τελικά το συμβόλαιο με το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του οποίου θα διασφαλίσουν περί τα 10 δισ. κ.μ. αερίου.
Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικά ο ITGI θα είναι ο κερδισμένος της υπόθεσης και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εξήγγειλε τη δημιουργία ΕΠΑ Ηπείρου, προϋπόθεση για τη λειτουργία της οποίας είναι να προχωρήσει η κατασκευή του ITGI.
Β.Γεωργάς.enet.
Post Top Ad
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011
Home
Unlabelled
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς