«Πράξεις πολέμου» για ΗΠΑ και Βρετανία οι κυβερνοεπιθέσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Πράξεις πολέμου» για ΗΠΑ και Βρετανία οι κυβερνοεπιθέσεις

«Παιχνίδια κυβερνοπολέμου» παρουσιάζουν ΗΠΑ και Βρετανία λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στα συστήματα εργολάβων του αμερικανικού στρατού και ενώ η Κίνα παραδέχεται την δράση του «μπλε στρατού» -ειδικής ομάδας χάκερ.

«Πράξεις πολέμου» θα θεωρούνται σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις και θα επιδέχονται στρατιωτικά αντίποινα(!), υποστηρίζει το Πεντάγωνο στη...
νέα του κυβερνοστρατηγική, που θα δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Νικ Χάρβεϊ, παραδέχεται τον σχεδιασμό προγράμματος «ηλεκτρονικού πολέμου» (με κόστος που ανέρχεται στα 650 εκατ. στερλίνες) για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις που δέχονται τα βρετανικά συστήματα. ΗΠΑ και Βρετανία «ενσωματώνουν» πλέον τα κυβερνοόπλα στο παραδοσιακό οπλοστάσιό τους», γράφει η Wall Street Journal, ενώ ο Guardian, που αποκαλύπτει τα βρετανικά σχέδια, υπογραμμίζει ότι τα κυβερνοόπλα θα χρησιμοποιούνται... όπως οι ειδικές δυνάμεις.

«Εχθρικές πράξεις» θα θεωρούνται σύμφωνα με την κυβερνοπολιτική του Πενταγωνού, κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικές απώλειες αμάχων, όπως για παράδειγμα διακοπή ρεύματος σε ιατρικά κέντρα. Στο κυβερνοδόγμα του Πενταγώνου, δεν αναφέρεται πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ σε κυβερνοεπίθεση από τρομοκρατική ομάδα, ούτε διευκρινίζεται ποιο είναι το όριο, που εάν ξεπεραστεί, θα ακολουθήσει η στρατιωτική δράση.

Αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν, πάντως, ότι οι διεθνείς κανόνες που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις θα ισχύουν και στον κυβερνοχώρο και υπογραμμίζουν ότι για τη χρήση των κυβερνοόπλων και την παραβίαση ξένων δικτύων υπολογιστών θα προαπαιτείται η προεδρική έγκριση. Η ταυτότητα των επιτιθέμενων, όπως και ο τόπος από τον οποίο δραστηριοποιούνται, είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις καλά σχεδιασμένες κυβερνοεπιθέσεις, γεγονός που περιπλέκει το θέμα της απάντησης με στρατιωτική δράση.

Οι αμερικανοβρετανικές ανακοινώσεις για τον διαδικτυακό πόλεμο ακολουθούν την είδηση ότι η Lockheed Martin και άλλοι εργολάβοι του αμερικανικού στρατού, όπως η Boeing και η Northrop Grumman, αντιμετώπισαν σημαντικές και επίμονες επίθεσεις από χάκερ. Σε παράλληλες εξελίξεις, με τις υποψίες για την «εισβολή» στη Lockheed Martin να στρέφονται στο Πεκίνο, για πρώτη φορά η Κίνα παραδέχθηκε την ύπαρξη του «μπλε στρατού», διαβεβαιώντας ότι η αποστολή του είναι «καθαρά η κυβερνοάμυνα».


(Πηγές: The Guardian, The Wall Street Journal, www.nytimes.com)
Bookmark and Share