Πρόστιμα δύο ταχυτήτων για τα αυθαίρετα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πρόστιμα δύο ταχυτήτων για τα αυθαίρετα

  • Με κριτήριο την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας και την εντός ή εκτός σχεδίου θέση του ακινήτου θα προσδιορίζεται το ύψος του προστίμου που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες.
  • Τι προβλέπεται για την πλήρη νομιμοποίηση.
Πρόστιμα που θα ποικίλλουν κατά περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν - νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο... κτίσμα τους υπαγόμενοι στη σχετική ρύθμιση που προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες, το τελικό ύψος των προστίμων θα διαμορφώνεται με βάση μια σειρά κριτηρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, με τα ακίνητα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία να χρεώνονται μεγαλύτερα πρόστιμα σε σχέση με τα ακίνητα στα οποία έχει καταγραφεί υπέρβαση αδείας.

Σημαντικό κριτήριο θεωρείται, επίσης, το αν το αυθαίρετο έχει κτιστεί εντός ή εκτός σχεδίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιορισμένη τακτοποίηση των εκτός σχεδίου κτισμάτων για τα οποία θα εξετάζεται σοβαρά το είδος της παράβασης. Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπόψη το είδος της χρήσης του αυθαιρέτου, με το πρόστιμο να είναι μικρότερο για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας, το είδος της πολεοδομικής παράβασης, το αν το ακίνητο ανεγέρθηκε πριν από το 2003 -οπότε το πρόστιμο αναμένεται μικρότερο- , το αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης αλλά και το ποια είναι η αντικειμενική του αξία.

Οπως φαίνεται, στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά την τακτοποίηση της εκκρεμότητας να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Η διαδικασία, πάντως, δεν θα ολοκληρώνεται με την πληρωμή του προστίμου για την τακτοποίηση - νομιμοποίηση. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, στη συνέχεια, να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο προκειμένου να γλιτώσουν την κατεδάφιση για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όπως φαίνεται, θα προσδιοριστεί στα 40 χρόνια.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτίσματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ όσοι ενταχθούν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αλλά μετά τη δήλωσή τους θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις. Οσοι επιλέξουν τη διαδικασία τακτοποίησης, θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να νομιμοποιήσουν πλήρως το αυθαίρετό τους, αγοράζοντας -κατά πάσα πιθανότητα σε τιμές αγοράς- δικαιώματα συντελεστή δόμησης ως άυλο τίτλο, από "τράπεζες γης" που θα δημιουργηθούν σε κάθε καλλικρατικό δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share