- Με κριτήριο την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας και την εντός ή εκτός σχεδίου θέση του ακινήτου θα προσδιορίζεται το ύψος του προστίμου που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες.
- Τι προβλέπεται για την πλήρη νομιμοποίηση.
Σημαντικό κριτήριο θεωρείται, επίσης, το αν το αυθαίρετο έχει κτιστεί εντός ή εκτός σχεδίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιορισμένη τακτοποίηση των εκτός σχεδίου κτισμάτων για τα οποία θα εξετάζεται σοβαρά το είδος της παράβασης. Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπόψη το είδος της χρήσης του αυθαιρέτου, με το πρόστιμο να είναι μικρότερο για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας, το είδος της πολεοδομικής παράβασης, το αν το ακίνητο ανεγέρθηκε πριν από το 2003 -οπότε το πρόστιμο αναμένεται μικρότερο- , το αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης αλλά και το ποια είναι η αντικειμενική του αξία.
Οπως φαίνεται, στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά την τακτοποίηση της εκκρεμότητας να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Η διαδικασία, πάντως, δεν θα ολοκληρώνεται με την πληρωμή του προστίμου για την τακτοποίηση - νομιμοποίηση. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, στη συνέχεια, να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο προκειμένου να γλιτώσουν την κατεδάφιση για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όπως φαίνεται, θα προσδιοριστεί στα 40 χρόνια.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτίσματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ όσοι ενταχθούν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αλλά μετά τη δήλωσή τους θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις. Οσοι επιλέξουν τη διαδικασία τακτοποίησης, θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να νομιμοποιήσουν πλήρως το αυθαίρετό τους, αγοράζοντας -κατά πάσα πιθανότητα σε τιμές αγοράς- δικαιώματα συντελεστή δόμησης ως άυλο τίτλο, από "τράπεζες γης" που θα δημιουργηθούν σε κάθε καλλικρατικό δήμο.