Σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι να αποφεύγεται περαιτέρω ερεθισμός της πληγής (είναι λάθος να «ρουφάμε» το δηλητήριο ή να «χαράζουμε» την πληγή), να γίνεται τοπική εφαρμογή αντισηπτικών και περίδεση του σκέλους ψηλότερα από το δήγμα και άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.
Αν η μεταφορά καθυστερεί... αναλγησία επιτρέπεται μόνο με παρακεταμόλη (Depon).
Ο γιατρός Ηλίας Σκοπελίτης συμβουλεύει:
"Για να αποφύγει κανείς ανεπιθύμητες περιπέτειες και να απολαύσει ένα όσο το δυνατό ασφαλέστερο ταξίδι, καλό είναι να έχει προετοιμαστεί.
Τα ελάχιστα απαιτούμενα σε έναν ταξιδιωτικό φαρμακευτικό σάκο περιλαμβάνουν τα φάρμακα που λάμβανε κάποιος και στο σπίτι του (να μην περιμένει να τα βρει στον τόπο προορισμού), σε ποσότητα που να καλύπτει τη διάρκεια του ταξιδιού (θυμηθείτε και τα αντισυλληπτικά):
για διάρροια ταξιδιωτών (όπως λοπεραμίδη = Imodium),
για μείωση των κενώσεων σε ελαφρές περιπτώσεις και αντιβίωση για βαρύτερες περιπτώσεις με πολλές κενώσεις και υψηλό πυρετό (σιπροφλοξασίνη = Ciproxin και ριφαξιμίνη = Rifacol),
αναλγητικά,
αντιπυρετικά,
αντιφλεγμονώδη για αντιμετώπιση εμπύρετων, πονοκέφαλων, οσφυαλγίας και άλλων μυοσκελετικών κακώσεων (π.χ. Aspirin, Depon, Panadol, Lonarid, Mesulid, Clotam, Xefo κ.ά.).
Επίσης αντιόξινα και φάρμακα για προστασία στομάχου (π.χ. Maalox, Zantac).
Αντηλιακά (εντελώς απαραίτητα) και γυαλιά ηλίου, καπέλα, θερμόμετρο, προφυλακτικά, τοπικές αλοιφές, όπως κορτιζονούχες για εκζέματα ή έντονα δήγματα εντόμων ή εγκαύματα (π.χ. Celestoderm, Betnovate),
αντισταμινικές για απλά δήγματα εντόμων ή μεδουσών (Fenistyl),
αντιφλεγμονώδεις για μυϊκή καταπόνηση (π.χ. Counterpain),
αντιμικροβιακές για απλές λοιμώξεις (π.χ. Fucidin, Bactroban), για μύκητες (Dactrarin), για τον επιχείλιο έρπητα (Zovirax, Fenivir),
κολλύρια και σταγόνες για τα αυτιά (π.χ. Tobradex, Tears Natural, Synalar-Otic),
φάρμακα για τη ναυτία (Dramamine, Emetostop, Antivom, Primperan)
ή τα ειδικά «βραχιολάκια» για τα παιδιά.
Ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια, κλειστά παπούτσια για αποφυγή δηγμάτων και μολυσμένων υδάτων.
Εντομοαπωθητικά σπρέι (σε μερικά μέρη τα κουνούπια τσιμπάνε και τη μέρα) όπως DEET και περμεθρίνη για τα ρούχα, τις σκηνές και τις σήτες, ταμπλέτες (ιωδιούχες ή χλωριούχες, π.χ. Potable-Aqua) που αποστειρώνουν το νερό σε περίπτωση που αναγκαστούμε να πιούμε από τοπικές πηγές ή δεν εμπιστευόμαστε την ντόπια εμφιάλωση».
*Αν σας φαίνονται πολλά ..καθήστε σπίτι!
Post Top Ad
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Home
Unlabelled
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε καλοκαιρινά ατυχήματα