Ευρωπαίοι εναντίον οίκων ...και τα μυαλά στα κάγκελα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ευρωπαίοι εναντίον οίκων ...και τα μυαλά στα κάγκελα.

Σχεδόν κάθε μέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακαλύπτουν την ...Αμερική ή πέφτουν από τα σύννεφα από τη συμπεριφορά πότε των αγορών και πότε των οίκων αξιολόγησης.

Αποδεικνύοντας έτσι ότι η Ευρώπη είναι οικονομικά γίγαντας (παραμένει ισχυρή παρά την κρίση χρέους) και πολιτικά νάνος. Κι' αυτό εξαιτίας του ελλείμματος ηγεσίας που τη διακρίνει.
Πότε οι κερδοσκόποι και πότε οι...
οίκοι οργιάζουν και οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να απαντήσουν στις προκλήσεις. Μέχρι τώρα δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από οργισμένες δηλώσεις ή καυστικά σχόλια. Αλλά έτσι δεν κάνουν τίποτα.

Αγορές και οίκοι αποθρασύνονται γιατί ερμηνεύουν τις δηλώσεις και την απουσία πρακτικών μέτρων ως αδυναμία. Και για να λέμε την αλήθεια είναι αδυναμία και μάλιστα μεγάλη.

Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές. Αλλά μέχρι η ευρωπαϊκή βαβέλ να βρει κοινό λόγο, να συμπέσουν τα συμφέροντα των διαφόρων χωρών ή να επέλθουν οι γνωστοί ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και στην περίπτωση των αγορών το timing αξίζει πάρα πολλά ή κοστίζει πανάκριβα ανάλογα αν η αντίδραση είναι έγκαιρη ή απελπιστικά αργή.

Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξουδετερώσουν την υπονομευτική δράση των οίκων μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους οίκο αξιολόγησης ή να αποφασίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χορηγεί ρευστότητα και βοήθεια ανάλογα με τις αξιολογήσεις της Κομισιόν, της ίδιας της Τράπεζας ή της τρόικας, αγνοώντας τις αξιολογήσεις των οίκων και τα spreads.

Αλλιώς η κυριαρχία της Ε.Ε. είναι και αυτή περιορισμένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share