Νέο φινλανδικό εμπόδιο για το δανειακό πακέτο στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Νέο φινλανδικό εμπόδιο για το δανειακό πακέτο στην Ελλάδα

Νέα “εμπόδια” μπαίνουν στη συζήτηση για το δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα πριν καν αυτό μπει στην τελική ευθεία της διαμόρφωσής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε...
διπλωματικούς κύκλους, αρμόδια επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου έχει επαναφέρει το θέμα των πρόσθετων (πέραν του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων) εγγυήσεων για τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή, της οποίας οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές για τη νέα κυβέρνηση, για κάθε ευρώ του νέου δανείου θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί και πριν από ένα μήνα “κερδίζοντας” την υποστήριξη της Γερμανίας, αλλά στη συνέχεια είχε αποσυρθεί.

Το πρόβλημα, όπως υποστηρίζεται στις Βρυξέλλες, δεν είναι τόσο η συμμετοχή της Φινλανδίας στο δάνειο (η συμμετοχή της είναι πολύ μικρή και μπορεί να καλυφθεί από τις υπόλοιπες χώρες) όσο το πολιτικό κλίμα που δημιουργεί και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνίας που θα υπογραφεί για τα διμερή δάνεια το Σεπτέμβριο...

Ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια “φιλολογία” μεταξύ των κυβερνήσεων για το κατά πόσο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη βάση του οποίου αποφασίσθηκε και η εκταμίευση της 5ης δόσης του ισχύοντος δανείου.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το νέο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα, πέραν των οικονομικών του προϋποθέσεων, έχει ως βασική πολιτική προϋπόθεση την “πολιτική συναίνεση” η οποία “ακόμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει” γεγονός που δημιουργεί επιφυλάξεις στο επίπεδο της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι “η συναίνεση αυτή θα πρέπει να εξασφαλισθεί έστω και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου χωρίς την προσφυγή σε εκλογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο κλίμα αποσταθεροποίησης...”.

Οι συζητήσεις αυτές ωστόσο παραμένουν σε άτυπο επίπεδο καθώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι επίσημες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της διοίκησης της χώρας, παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση αυτή...
Πηγή: Γ.Αγγελής,capital.gr.

Bookmark and Share