Γιατί η Μέρκελ κωλυσιεργεί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Γιατί η Μέρκελ κωλυσιεργεί

Πολλές ανησυχίες ακόμη και στη Γερμανία έχει σπείρει τις ημέρες αυτές η παρελκυστική τακτική της γερμανικής κυβέρνησης, αφού ο επιχειρηματικός κόσμος, οικονομολόγοι και πολιτικοί ανησυχούν ότι η κρίση του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις.

Για ποιο λόγο όμως η γερμανική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η καγκελάριος Μέρκελ παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, οδηγώντας το πρόβλημα στα άκρα, πριν αποφασίσουν να δράσουν;
Πρώτα απ' όλα η...
Γερμανία είναι αναγκασμένη να δράσει, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και αυτή που έχει τα περισσότερα οφέλη. Μια καταστροφική πορεία για το ευρώ, θα σήμαινε αυτόματα και τη διάλυση της γερμανικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιφερτ, δήλωσε προχθές ότι η κ. Μέρκελ, η οποία και βρισκόταν σε περιοδεία στην Αφρική, δεν έβλεπε το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε άμεσα να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής, καθώς, όπως είπε «δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη πρόταση για λύση του ελληνικού προβλήματος».

Αυτό που περίμενε το Βερολίνο για να δει πώς θα κινηθεί, είναι πού θα κατέληγαν οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων και των ιδιωτών δανειστών που διεξήχθησαν στη Ρώμη. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε τη συμμετοχή των ιδιωτών στα πακέτα σωτηρίας για την Ελλάδα, καθώς το αντίθετο θα σήμαινε και τρομερά προβλήματα για την Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας.

Με σημαία και βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών-δανειστών, κατάφερε η Αγκελα Μέρκελ να περάσει το νομοσχέδιο για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από την ομοσπονδιακή Βουλή και να το κάνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη.

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή -της συμμετοχής δηλαδή των ιδιωτών- αποτύχει, μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης θα θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε για ακόμη μια φορά από τη γερμανίδα καγκελάριο. Οποιαδήποτε νέα συμμετοχή σε πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ή σε σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, θα είναι πλέον αδύνατη, καθώς οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Επίσης θα αυξηθούν σημαντικά οι εχθροί του ευρώ και η γερμανική κοινή γνώμη θα στραφεί μαζικά υπέρ της επιστροφής στο μάρκο. Και το σενάριο αυτό δεν φαντάζει καθόλου απίθανο, καθώς, όπως έγραψε προχθές η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», ο Β. Σόιμπλε φαίνεται να χάνει τη μάχη, αφού βρίσκεται μακριά από το στόχο συγκέντρωσης 30 δισ. ευρώ από ιδιώτες δανειστές.

Από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για τη σωτηρία της Ελλάδας είναι ανοιχτά και όλα συζητούνται στο Βερολίνο. Ακόμη και αυτά που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες αποτελούσαν ταμπού, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η έκδοση ευρω ομολόγων αλλά και το σχέδιο για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκε ανοιχτά και μια από τους συμβούλους της Αγκελα Μέρκελ, η ελβετίδα οικονομολόγος Μπεατρίς Ντι Μάουρο, η οποία θεωρεί ότι ήδη η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη μεταδοθεί η κρίση σε χώρες-στυλοβάτες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία. Η ίδια έστειλε το δραματικό μήνυμα «πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα, γιατί εδώ παίζεται η διάλυση της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share