Αναλυτές ή μήπως μέντιουμ και χαρτορίχτρες; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αναλυτές ή μήπως μέντιουμ και χαρτορίχτρες;

Μέντιουμ, χαρτορίχτρες και καφετζούδες θυμίζουν οικονομικοί αναλυτές, σοβαροί οργανισμοί, think tanks, ακόμα και καθηγητές με μεγάλες περγαμηνές.

Δύο χρόνια σχεδόν τώρα προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα χρεοκοπήσει η χώρα. Ευτυχώς προς το παρόν διαψεύδονται.

Οι οικονομικές Κασσάνδρες δεν σταμάτησαν να ¨χτυπούν¨ κάτω από τη ζώνη, αφού οι προβλέψεις...
παράγουν αποτελέσματα στο πεδίο της οικονομίας και προπαντός του κλίματος. Αν συνεχίσουν δεν αποκλείεται να δούμε να εκδηλώνεται το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ οι δηλώσεις στελέχους της S&P, του οίκου που υποβάθμισε της ΗΠΑ προκαλώντας έρευνες για λάθος υπολογισμούς οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του επικεφαλής της.

Με τις δηλώσεις, οι οποίες δεν αποτελούν δα και μνημείο σαφήνειας, το στέλεχος υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως το τέλος του 2011 και άφηνε να εννοηθεί ότι χρεοκοπία είναι και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής.

Ε, τέτοια πρόβλεψη να κάνω κι΄ εγώ και να σας πω ότι θα χρεοκοπήσουμε μέσα στο Σεπτέμβριο αφού τότε αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την κυβέρνηση. Βουλωμένο γράμμα διαβάζει ο κύριος αναλυτής της S&P.

Αλλά φαίνεται πως οι οίκοι έχουν ξεσαλώσει κάνοντας πλέον και πολιτικές παρεμβάσεις. Το έκαναν όταν υποβάθμισαν τις ΗΠΑ, το επανέλαβαν χθες στο σκεπτικό της υποβάθμισης της Ιαπωνίας.

Λέτε στο τέλος να σταματήσουμε να κάνουμε εκλογές και να αναθέσουμε το κυβερνητικό έργο στους οίκους; Βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται.
Θ.Λυρτσογιάννης

πηγή Έθνος
Bookmark and Share