«Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αίτημα από ελληνική τράπεζα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA)» ανέφερε την Παρασκευή στην «Οικονομία» πηγή από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την έντονη φημολογία ότι ορισμένες τράπεζες εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί το προσεχές διάστημα. Να θυμίσουμε ότι ο ELA είναι ένας μηχανισμός παροχής... ρευστότητας προς τις τράπεζες, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Οταν μία τράπεζα αιτηθεί την ενεργοποίησή του, τότε η κεντρική τράπεζα κάθε κράτους απευθύνεται στην ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ ενημερώνεται και καλείται να εγκρίνει οποιαδήποτε πράξη ELA από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω των δυνητικών επιπτώσεων στην ασκούμενη στην ευρωζώνη νομισματική πολιτική» ανέφερε ο Ολι Ρεν τον περασμένο Απρίλιο σε απάντησή του, έπειτα από σχετικό ερώτημα, στον έλληνα ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη.
Με απλά λόγια, η ΤτΕ θα εκδώσει λογιστικό χρήμα (δεν θα τυπωθεί στο... Χολαργό επεσήμανε η ίδια πηγή), για το οποίο όμως θα αναλάβει η ίδια το ρίσκο -και όχι η ΕΚΤ- αν μία τράπεζα δεν είναι σε θέση να το επιστρέψει. Και επειδή για την ΤτΕ εγγυάται -με νόμο- το Δημόσιο, αν γίνει στραβή θα την πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι.
Δηλαδή, το... ELA να δεις!
Post Top Ad
Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
Home
Unlabelled
Το θέμα έκδοσης ευρώ με εγγυητή το Δημόσιο