"Προς μεγάλη μου έκπληξη παρακολουθώ τον πολιτικό κόσμο να καταδικάζει τις σπατάλες που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα διακοπής της σπατάλης.
Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, άρχισαν να λένε πως ξοδεύονται χρήματα χωρίς λόγο και πως έχει χάσει την αίγλη της η έκθεση. Επίσης κάποιοι λένε πως...ίσως ο Πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να κάνει δύο ομιλίες αλλά μία. Η ομιλία όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο από την τηλεόραση, χωρίς περιττά έξοδα.
Θυμάμαι και πέρυσι να λέγονται τα ίδια (από λιγότερους βέβαια) και τελικά είδαμε τρομερά έξοδα για μία ακόμα χρονιά και μάλιστα σε μία περίοδο που «λεφτά δεν υπήρχαν». Τότε με άρθρα μου είχα στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά. Είχα καυτηριάσει τα έξοδα να μεταφερθεί όλο το υπουργικό συμβούλιο, συν συμβούλους, γραμματείς, οδηγούς κ.ά. και να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Διέμειναν στα καλύτερα ξενοδοχεία και νοίκιασαν χώρους. Φέτος ο Πρωθυπουργός ζητάει να πάνε οι απολύτως απαραίτητοι. Θα τον ακούσουν; Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν; Οι περίπου 3.500 αστυνομικού που θα μεταφερθούν πόσο θα στοιχήσουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Τι συναντήσεις για ανάπτυξη θα γίνουν από υπουργούς και υφυπουργούς που δεν μπορούν να γίνουν στα υπουργεία ή που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Πάνω από 1 χρόνο πραγματοποιούνται μετακινήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για ανάπτυξη και ένα έργο δεν έχει προχωρήσει.
Είναι πραγματικά πρόκληση σε μία τέτοια εποχή να ξοδεύονται εκατομμύρια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις κρατικές επιχειρήσεις. Χρόνια τώρα η ΔΕΘ δεν προσελκύει βλέμματα μεγάλων επιχειρηματιών του εξωτερικού και έτσι τα μεγάλα περίπτερα είναι «χορηγία» των Ελλήνων πολιτών. Σε μία περίοδο που αναζητούνται τρόποι να μειωθούν τα ελλείμματα, οι κρατικές επιχειρήσεις αλλά και οι κρατικοί οργανισμοί δεν συμβάλλουν.
Ποιος ο λόγος για παράδειγμα πέρυσι να υπάρχει περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας; Των περιφερειών; Όλες οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις ήταν εκεί.
Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό κρατικό περίπτερο. Δεν είναι μόνο τα έξοδα ενοικίασης ενός περιπτέρου. Άλλωστε δεν είμαι αντίθετος στην προβολή των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, αν έχει νόημα και αν υπάρχει προοπτική να βελτιωθούν οι πωλήσεις και τα κέρδη, πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες εκθέσεις οι επιχειρήσεις. Όμως αν τα έξοδα που γίνονται δεν μπορούν να έρθουν πίσω, τότε γιατί; Πόσοι γραμματείς, πόσα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, πόσοι φίλοι, πόσοι συνδικαλιστές μεταφέρονται κάθε χρόνο με λεφτά των δημοσίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη; Διαμένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία και συλλέγουν τιμολόγια από τα καλά εστιατόρια μέχρι και από τα καλά μπουζουξίδικα. Ποια μη κρατική επιχείρηση πραγματοποιεί τόσα έξοδα; Καμία. Μόνο οι κρατικές που δεν ελέγχονται και που φυσικά ο πρόεδρος δεν βάζει τα χρήματα από την τσέπη του.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ούτε οι επιχειρήσεις δίνουν λόγο στους μετόχους τους για το πόσα ξόδεψαν σε λίγες μέρες. Όσοι όμως πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και ζουν από κοντά τα όσα γίνονται, γνωρίζουν καλά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το πανηγύρι. Να κάνει ό,τι μπορεί η Κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της έκθεσης χωρίς κρατικά κεφάλαια. Μπορεί; Είναι σε θέση να προσελκύσει επιχειρηματίες και να αναβαθμίσει το ρόλο της έκθεσης; Μπορεί να φέρει συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό στη χώρα; Μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να ανεβάσει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των κρατικών ΔΕΚΟ;
Το αν πρέπει να γίνει η ομιλία, ώστε να μη φανεί αδύναμος ο πρωθυπουργός είναι για πολιτική κατανάλωση και απλά συντηρούν τις πολιτικές «κοκορομαχίες». Ο κόσμος δεν ασχολείται με αυτά. Το νοιάζει το μέλλον του και αν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Γι΄ αυτό και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τα οικονομικά της χώρας και όχι για να βελτιώσουν το προφίλ τους και να κερδίσουν προσωρινά μερικές μονάδες στα γκάλοπ. Δυστυχώς για τους αδαείς οι αριθμοί της οικονομίας είναι αμείλικτοι".
Αλ.Μωραϊτάκης
Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ