Eνώσεις προσώπων και σωματεία θα μπορούν να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Eνώσεις προσώπων και σωματεία θα μπορούν να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις

Nομοθετικη ρύθμιση που θα επιτρέπει στις Ενώσεις Προσώπων και τα σωματεία να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης για τις επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Σύμφωνα με..
κύκλους του Yπουργείου Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για την εδραίωση των ειδικών συμβάσεων, η οποία θα παρουσιαστεί τις προσεχείς ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, θα προβλέπει τη σύσταση ενώσεων προσώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα με την κατάθεση απλά αίτησης στα Eιρηνοδικεία, με στόχο τον περιορισμό της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών και μάλιστα χωρίς εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι ενώσεις προσώπων, έχοντας ενισχυμένες δικαιοδοσίες θα μπορούν με ψηφοφορίες και αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των εργαζομένων (2/3) να ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στην κάθε επιχείρηση για έναν ή και περισσότερα χρόνια (ανάλογα με τη συμφωνία). Oπως και να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων σε περίπτωση διαφωνίας με τον εργοδότη (το δικαίωμα αυτό το έχουν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις όλων των άλλων βαθμίδων).

Το χρονοδιάγραμμα
του σχεδίου

Πέρα από την αναβάθμιση του ρόλου της ένωσης προσώπων ο κ. Κουτρουμάνης προχωρά στην κατάργηση της κατάθεσης αιτιολογικής μελέτης σχετικά με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), αλλά και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες που είναι τώρα σε 1,5 μήνα.
Ο έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων, ωστόσο, θα συνεχιστεί έτσι ώστε να εξακριβώνεται αν οι νέες (μετά τις μειώσεις) αποδοχές έχουν ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και αν πράγματι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας ως αντάλλαγμα στις μειώσεις των μισθών.

Με σύστημα κριτηρίων
οι κλαδικές συμβάσεις

Oσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση και αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου. Στις σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από τον νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% των εργαζομένων για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης.
Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να πιστοποιήσεις επακριβώς τα μέλη των σωματείων και τον αριθμό των εργαζομένων σε έναν κλάδο, γι'Α αυτό και μοιραία θα οδηγηθούμε σε «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλες επιχειρήσεις, κάτι άλλωστε που άπτεται μόνο των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Αργυρώ Μαυρούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share