2,64 δισ. ευρώ η αξία της Εθνικής Τράπεζας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

2,64 δισ. ευρώ η αξία της Εθνικής Τράπεζας


...3,2 δις η αξία της θυγιατρικής Finansbank στην Τουρκία!

Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας ανήλθε χθες περίπου στα 2,64 δισ. ευρώ, μετά την υποχώρηση της τιμής της μετοχής στα 2,77 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η αξία...
της τουρκικής θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανήλθε σε 8,1 δισ. τουρκικές λίρες ή 3,2 δισ. ευρώ περίπου. Με δεδομένο ότι η Εθνική κατέχει το 95% της Finansbank, η συμμετοχή αποτιμάται περίπου σε 3 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η αγορά πιστεύει ότι η αξία των δραστηριοτήτων της Εθνικής στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι αρνητική, δηλαδή η τράπεζα έχει κρυμμένες υποαξίες.

Είναι προφανές ότι γι' αυτό ευθύνεται κυρίως το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων ονομαστικής αξίας, ύψους 13 με 14 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει εισφέρει 9 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του 2ου πακέτου στήριξης. Η αγορά θεωρεί ότι η πραγματική αξία των συγκεκριμένων ομολόγων είναι μικρότερη απ' αυτή που η τράπεζα τα έχει στα βιβλία της.

Ομως, ούτε η αποτίμηση της Finansbank θα πρέπει να θεωρείται απολύτως σωστή από τη στιγμή που οι μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά είναι μόλις περίπου το 0,2% του συνόλου, σύμφωνα με αναλυτές. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία της Finansbank είναι μικρότερη των 3,2 δισ. ευρώ, η προαναφερθείσα υποαξία από τις υπόλοιπες δραστηριότητες μειώνεται.

Το ίδιο θα συμβεί αν η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυθεί ώστε η κεφαλαιοποίηση να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share