Το χάος των... πολυεκκαθαριστικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το χάος των... πολυεκκαθαριστικών



Με τις απεργίες των προηγούμενων ημερών ξεχάστηκαν για λίγο τα χιλιάδες προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα λεγόμενα πολυεκκαθαριστικά.

..Τα προβλήματα όμως θα έρθουν και πάλι στην επιφάνεια και μάλιστα διογκωμένα.


Αυτή την εβδομάδα εκπνέει η...
προθεσμία για την καταβολή της 2ης δόσης του πολυεκκαθαριστικού και ακόμη δεν έχουν αποσταλεί καν τα ειδοποιητήρια. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό για τη δήλωση του 2011 και κατά συνέπεια ούτε το πολυεκκαθαριστικό. Ετσι, η συρροή φορολογουμένων στις εφορίες, οι οποίοι θα αμφισβητούν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, θα συνεχιστεί. Οι κυριότεροι λόγοι που σπρώχνουν τον κόσμο στις εφορίες είναι:

* Ζητείται φόρος και επί των αποζημιώσεων απόλυσης, που κανονικά δεν πρέπει να επιβάλλεται. Ομως το εκκαθαριστικό αποστέλλεται φουσκωμένο, καθώς η ΓΓΠΣ δεν γνωρίζει αν το ποσό που αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό της φορολογικής δήλωσης προέρχεται από αποζημίωση ή από κάτι άλλο.

* Οι άνεργοι δεν πρέπει να πληρώσουν, αλλά παρ' όλα αυτά καλούνται να το πράξουν.

* Επιβάλλεται φόρος επί ειδικών εισοδημάτων (π.χ. ποσά που προέρχονται από αποζημιώσεις, τις οποίες καταβάλλουν εταιρείες ασφάλειας ζωής ύστερα από ατύχημα), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτά πρέπει να φορολογηθούν και πάλι ή όχι.

* Παραμένει επίσης το πρόβλημα με τον συμψηφισμό φόρου. Αλλες εφορίες προχωρούν στη διαδικασία και άλλες όχι. Καταγράφησαν και περιστατικά, όπως το ακόλουθο: Ο φορολογούμενος να μην έχει εισπράξει την επιστροφή, να πληρώνει κανονικά την πρώτη δόση και στη συνέχεια να παραλαμβάνει την επιστροφή, από την οποία όμως έχει αφαιρεθεί το ποσό του πολυεκκαθαριστικού. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει διπλοπληρώσει το ποσό του πολυεκκαθαριστικού και τώρα πρέπει να πάει στην εφορία, για να ζητήσει τα χρήματά του πίσω
Bookmark and Share