Οι συμμαχίες υπέρ και κατά της Ελλάδας, την τελευταία στιγμή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι συμμαχίες υπέρ και κατά της Ελλάδας, την τελευταία στιγμή



Ο ευρωπαϊκός νότος, σχεδόν σύσσωμος, με επικεφαλής της Γαλλία, λόγω ειδικών συνθηκών, απαρτίζει το «στρατόπεδο υποστήριξης» της Ελλάδας ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου κορυφής, που -πιθανότατα- θα αποφασίσει για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Για ίδιους λόγους, στην ίδια συμμαχία, που είναι κατά τι...ετερόκλητη, συμμετέχουν επίσης και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, οι οποίοι ποτέ δεν αποδέχθηκαν στην πραγματικότητα την πρόταση για ένα haircut – μαμούθ, της τάξης του 50% ή και παραπάνω. Ανεξαρτήτως του τι λέγεται και τι διαδίδεται, δεξιά και αριστερά.
Αντίπαλο δέος, σε όλους τους παραπάνω, συνιστά η ιδιότυπη συμμαχία που έχουν συμπτύξει τις τελευταίες ώρες η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Για αδιευκρίνιστους προς το παρόν λόγους, οι δύο τους, τάσσονται ανοικτά υπέρ ενός μεγάλου haircut, το οποίο μπορεί και να ξεπεράσει το 50%.
Στόχος; Να τελειώνουν άπαξ δια παντός με το ελληνικό ζήτημα. Μεταξύ των δύο, οι διαφορές, αυτή τη στιγμή, φαντάζουν αγεφύρωτες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό αποτέλεσμα ακόμα και στην αυριανή Σύνοδο.
Μάλιστα είναι ενδεικτικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, στο οποίο αναφέρεται ότι η Γαλλία δεν επιμένει ότι το «κούρεμα» δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 40%, μια άποψη την οποία στηρίζουν επίσης οι τράπεζες.
«Ούτως ή άλλως, η προετοιμασία που φαίνεται ότι έχει γίνει, είναι ελλειμματική» επισημάνθηκε πριν από λίγο.
Το αποτέλεσμα είναι το σασπένς που αφορά στην όλη διαδικασία, να μεγαλώνει, δίνοντας μια διάσταση σχεδόν …μυθική, σχετικά με το τι πρόκειται να διαμειφθεί αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Το πιθανότερο πάντως είναι ότι σε 24 ώρες από τώρα, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει και θα γνωρίζουμε όλοι προς τι «κούρεμα» οδεύει τελικώς η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share