Για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως στοχεύουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να φτάσει στο 85% σε σύνολο χρέους 210 δισ. ευρώ που διακρατούν οι ιδιώτες,
υποστηρίζει ο οίκος..
Ο οίκος αξιολόγησης της Fitch αναφέρει ότι η πρόσκληση της Ευρωζώνης στους ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν τα...ομόλογα τους με νέα ομόλογα μειωμένα κατά 50% στην ονομαστική τους αξία θα οδηγήσει πιθανότατα σε αξιολόγηση μετα – χρεοκοπίας (post-default) στην κατηγορία “B” ή χαμηλότερα ανάλογα με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεση του η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο μέρος του χρέους της που εκκρεμεί ,οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι αδύναμες και η επιθυμία της για να εκπληρώσει δομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να υποχωρήσει από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
«Αυτό θα περιόριζε την δυναμική για οικονομική μεταρρύθμιση και θα υποβάθμιζε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μέλλον».
Το ακριβές ποσό του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την εθελοντική νέα ανταλλαγή χρέους θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, από την συμμετοχή των ιδιωτών και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου επισημαίνει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως στοχεύουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να φτάσει στο 85% σε σύνολο χρέους 210 δισ. ευρώ που διακρατούν οι ιδιώτες.
Η Fitch είναι ο πρώτος οίκος που εκτιμά ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην απόφαση τους στις 26 Οκτωβρίου επισήμαναν στο τελικό σχέδιο την λέξη "εθελοντική" όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό κούρεμα κατά 50% για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), που είναι αρμόδιος στο να αποφανθεί εάν ενεργοποιούνται ή όχι τα cds σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης, χθες μέσω ανώτερου στελέχους του ανέφερε πως η συμφωνία δεν ενεργοποιεί μάλλον πιστωτικό γεγονός.
Για να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει κάποιες από τις τράπεζες να απευθυνθούν στον ISDA και να καταγγείλουν την συμφωνία ως αναγκαστική μείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Πάντως από το Διεθνές Τραπεζικό Λόμπυ (IIF), που σύρθηκε στην λύση του 50% για την Ελλάδα και το χρέος της, εκφράστηκε η βούληση για συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση με αρχικό στόχο η συμμετοχή των ιδιωτών να φτάσει τουλάχιστον στο 70%.
Post Top Ad
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Home
Unlabelled
Fitch: Πιστωτικό γεγονός το ελληνικό «κούρεμα» 50%!