Από τη Λισαβόνα στο Παρίσι το ντόμινο των spreads - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Από τη Λισαβόνα στο Παρίσι το ντόμινο των spreads

Στα βήματα της Ελλάδας προχωρά η Πορτογαλία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει νέα έκτακτα μέτρα, με κυριότερα την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.

Ενέργειες που, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, επιβλήθηκαν από τους δανειστές, τη στιγμή που εκπρόσωποι της...
τρόικας και της Κομισιόν επικροτούσαν τις αποφάσεις της Λισαβόνας.

Η Πορτογαλία φαίνεται να είναι η δεύτερη χώρα που ακολουθεί την Ελλάδα στην άσκηση της ίδιας πολιτικής, που αποδεδειγμένα οδηγεί σε βαθιά ύφεση, εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και δραματική μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εξελίξεις που αποτυπώνονται και σε χρηματιστηριακό επίπεδο, με ενδεικτική την καθοδική πορεία του δείκτη PSI 20-Portugal από τον Μάιο-Ιούνιο μέχρι σήμερα. Η ομάδα ανάλυσης της eZMarket εκτιμά πως μέσω αυτού του τρόπου οδηγείται (και) η Πορτογαλία ολοένα πιο γρήγορα στην κατάσταση της Ελλάδας.

Στο εύλογο ερώτημα, γιατί ακολουθείται η ίδια συνταγή (με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες), ενώ στον... προθάλαμο της θεραπείας ωθούνται Ιταλία και Ισπανία, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές απαντήσεις και ερμηνείες. Οι χώρες αυτές είναι οι μόνες που με τη Γαλλία (ακόμη) έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση των ΑΑΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να εγγυώνται για το χρέος των προβληματικών χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ως οι μόνες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια των ασθενέστερων, αποκτούν σταδιακά ουσιαστικό έλεγχο στη διακυβέρνηση χωρών όπως η Ελλάδα, και μέσω εγγυήσεων πρόσβαση σε «εθνικό πλούτο».

Στο σχετικό διάγραμμα του PSI 20 αποτυπώνεται άμεσα η προεξόφληση μιας πορείας ανάλογης του FTSE-20 του Χ.Α., με τους γνωρίζοντες και τους ισχυρούς παίκτες να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τους τελευταίους 5-7 μήνες. Είναι ο δεύτερος χρηματιστηριακός δείκτης (υπερχρεωμένης χώρας-μέλους της ευρωζώνης) που προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του 2009. Ανάλογη προεξόφληση αποτυπώνεται στην πορεία των πορτογαλικών ομολόγων που ακολουθούν ανοδικά την ελληνική αγορά.

Το ανησυχητικό είναι πως στην ανηφόρα των spreads των πορτογαλικών ομολόγων ακολουθούν τα ιταλικά, την περίοδο που ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜΙΒ κλίνει χαμηλότερα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών και αποτιμήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της επιβάρυνσης των ομολόγων.

Ολα δείχνουν πως σύντομα η Ιταλία θα ακολουθήσει το δρόμο των άλλων δύο «γουρουνιών» της Μεσογείου στην επιβαλλόμενη πορεία τους προς βαθιά ύφεση. Συνάμα, το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας οδηγεί τους δανειστές (και ειδικά τη Γερμανία) στη μετεξέλιξη και ισχυροποίηση του EFSF.

Γάλλοι αναλυτές εμφανίζονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τον τελευταίο γύρο προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης (που εκτίναξαν τα spreads των γαλλικών ομολόγων). Ανησυχία που εντάθηκε, όταν το spread του ιταλικού 10ετούς υπερέβη τις 400 μονάδες (με την απόδοση του να φτάνει έως το 6,04%), παρασύροντας σε ντόμινο την απόδοση του γαλλικού, του πορτογαλικού και ιρλανδικού.
Bookmark and Share