Δύο σενάρια για το τι μας περιμένει.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Δύο σενάρια για το τι μας περιμένει..



Δύο εκδοχές για τους στόχους του 2012 θα καταγράφονται στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το νέο οικονομικό επιτελείο.

Η πρώτη είναι η γνωστή, που ξεκινώντας από έλλειμμα στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή κατά..1 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό του προσχεδίου) καταλήγει σε έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ (14,9 δισ. ευρώ) του χρόνου.
Η δεύτερη περιλαμβάνει και τα «οφέλη» του PSI. Είναι περί τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως (όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός) του 2012. Δηλαδή, θα οδηγούσαν σε έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο υπάρχουν και κόστη για την κάλυψη ταμείων, τραπεζών, άλλων κατόχων ομολόγων, καθώς και το αντίτιμο συμμετοχής που δεν έχει καθοριστεί. Ετσι το κέρδος περιορίζεται σε 3-3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το πολύ περί το 1,5% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο αυτό σενάριο θα «κλειδώσει» παρουσία της τρόικας την άλλη εβδομάδα.
Θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως το διαπραγματευτικό όπλο για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων που θα καλύψουν την «τρύπα» αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που προέκυψε για το 2011 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2013-2015, που κοστολογείται ήδη σε 8,2 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων (3% του ΑΕΠ).
Οσο για το 2015 που επίσης θα περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, τα μέτρα που θα δημιουργήσουν πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υπολογιστούν από το μηδέν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share