Με επιτόκιο χρεοκοπίας δανείστηκε η Ιταλία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Με επιτόκιο χρεοκοπίας δανείστηκε η Ιταλία!


  • Άντλησε 7,5 δισ. ευρώ από 3ετή και 10ετή ομόλογα.
  • Μεικτή εικόνα στα spreads.
  • Ρουμπινί: "Κουρέψτε" την Ιταλία άμεσα.

Με επιτόκιο χρεοκοπίας το ιταλικό Δημόσιο άντλησε το συνολικό ποσό των 7,5 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας 3ετών και 10ετών ομολόγων.
Στη δημοπρασία των...
10ετών ομολόγων το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε στο 7,56% από 6,06% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Στη δημοπρασία των 3ετών ομολόγων, η μέση απόδοση σκαρφάλωσε στο 7,89% από 4,93%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η χώρα εισήχθη στο ευρώ.

Στο μεταξύ, μεικτή εικόνα καταγράφουν στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Αναλυτικότερα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 7,36%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 506 μ.β, ενώ στο 78,34% υποχωρεί η απόδοση του 2ετούς τίτλου. Υψηλότερα, στο 13,57% διαμορφώνεται η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς τίτλου (στις 1.143 μ.β. το spread).

Αντιθέτως, στο 6,59% υποχωρεί η απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου, με το spread στις 446 μονάδες βάσης, του γαλλικού στο 3,62% (132 μ.β.) και του βελγικού στο 5,55% (326 μ.β.).

Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 2.807 μονάδες βάσης, του 58ετούς στις 4.411 μ.β. και του 2ετούς στις 14.126 μονάδες βάσης.

Ρουμπινί: "Κουρέψτε" την Ιταλία άμεσα

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει με σημερινό του άρθρο στους FT ο "Dr.Doom" Νούριελ Ρουμπινί, εκτιμώντας πως το ιταλικό χρέος είναι μη διαχειρίσιμο και πως
θα χρειαστεί άμεσα μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, ένας δανειστής "έσχατης ανάγκης" είναι απαραίτητος για να επιλυθεί η κρίση.

"Ακόμα κι αν η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις έλυναν το πρόβλημα του χρέους στην Ευρωζώνη, η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες σε παρόμοια θέση θα χρειαζόντουσαν ένα δανειστή έσχατης ανάγκης για να τις στηρίξει και να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία τους στις αγορές", γράφει στο άρθρο του.

Παράλληλα, ο Ρουμπινί χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από το ESM ο ιδιωτικός τομέας και ότι μία τέτοια κίνηση λείπει η αξιοπιστία.
Bookmark and Share