Τρόπους για να μεταθέσουν στο μακρινό μέλλον το ασήκωτο φορτίο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου 2011 για απομείωση 50% της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (ή 20 δισ. ευρώ) αναζητούν οι τραπεζίτες.
Το φορτίο, από την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων με άλλα μικρότερης αξίας, είναι ασήκωτο, διότι...δημιουργεί τεράστια τρύπα στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, η οποία, εάν δεν καλυφθεί από αυξήσεις κεφαλαίου, τότε οδηγεί το σύνολο των ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή σε κρατικοποίηση υπό τη στενή εποπτεία της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επεξεργάζονται και συζητούν με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σχέδιο μεταφοράς στο μέλλον των ζημιών μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Γράφ' τα και βλέπουμε...
Με αυτόν τον τρόπο, οι ζημιές από την απομείωση της αξίας των ομολόγων θα κατανεμηθούν στο μέλλον, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο κεφάλαιο που θα κληθούν να αναπληρώσουν άμεσα να είναι μικρότερο. Μεταξύ των σεναρίων για τη χρονική μετάθεση της υποχρέωσης είναι αυτό της 10ετίας. Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μετριαστεί το φαινόμενο, αφού το ύψος των ζημιών σε χρονική διάρκεια 10 ετών θα αντισταθμιστεί κατά ένα μέρος από την κερδοφορία των τραπεζών. Επίσης, στα επιχειρήματα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μετριαστούν κατά πολύ οι επιπτώσεις στην οικονομία, η οποία ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
Το συγκεκριμένο ή κάποια ανάλογη λύση (αφού υπάρχουν διάφορες τεχνικές-λογιστικές επιλογές) είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές της τρόικας, ειδικά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από έναν τεχνοκράτη, τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των τραπεζών και μπορεί να τεκμηριώσει με επιχειρήματα ορισμένες λύσεις συμμόρφωσης όπως η παραπάνω.
Ο κ. Παπαδήμος σε πρόσφατο άρθρο του είχε υποστηρίξει πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να απέχει από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011 για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα (το γνωστό PSI) και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον έλληνα φορολογούμενο.
Ομως, η συμφωνία που ακολούθησε, της 26ης Οκτωβρίου 2011, απείχε σημαντικά από αυτή της 21ης Ιουλίου, αυξάνοντας το κούρεμα σε 50% από 21% προηγουμένως, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον εθελοντικό χαρακτήρα και επιβαρύνοντας υπέρμετρα τις τράπεζες.
Μέχρι πάντως να φθάσουν σε συμφωνία οι κάτοχοι των ομολόγων και να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο «κούρεμα» -αυτό δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τις αρχές του 2012- θα προηγηθούν αρκετά επεισόδια.
Το πρώτο και άμεσο είναι πως οι τράπεζες θα χειριστούν την αποτίμηση της νέας συμφωνίας στα οικονομικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου 2011. Σ' αυτά υπάρχουν σκέψεις να μην εμφανιστεί η ζημιά από το κούρεμα του 50%, όπως έγινε με την προηγούμενη συμφωνία στα αποτελέσματα του β' τριμήνου, αλλά να υπάρξει σημείωση στην οποία να εμπεριέχεται το περιεχόμενο της συμφωνίας και μια σχετική πρόβλεψη για το ύψος της ζημιάς.
Αυτό μπορεί να συμβεί διότι τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου είναι ανέλεγκτα, δηλαδή δεν υπογράφουν ορκωτοί ελεγκτές, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα β' τριμήνου και τα ετήσια, τα οποία ελέγχονται από ορκωτούς. Ετσι, θα δοθεί το περιθώριο να διαπραγματευθούν τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Επίσης θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα της Blackrock Solutions από την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και η τελική κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Blackrock Solutions ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες τη συλλογή των στοιχείων από τις τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η επεξεργασία και η σύνταξη των συμπερασμάτων.
Ελευθεροτυπία.
Post Top Ad
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Το «κούρεμα» τώρα ...το «μαλλί» μετά;