- Πρώτη είδηση σήμερα σε όλο τον Κόσμο
- Συμφωνία των μεγαλυτέρων τραπεζών του πλανήτη για μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 50 μ.β από την 5η Δεκεμβρίου!
- Μείωσε το λόγο τραπεζικών διαθεσίμων η Κίνα για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2008.
- Άνοδος του ευρώ και άνοδος των δεικτών σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια
- Στόχος η άμεση βελτίωση της ρευστότητας στις αγορές
Η Fed συμφώνησε με τις πέντε υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να μειώσει τα επιτόκια των swaps δολαρίων, σε μια δυναμική προσπάθεια εκτόνωσης των... swaps δολαρίων, σε μια δυναμική προσπάθεια εκτόνωσης των έντονων προβλημάτων που επικρατούν στις αγορές.
Οι έξι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 50 μονάδες βάσης από 5/12. Συγκεκριμένα το κόστος δανεισμού από τις γραμμές συναλλαγματικών swap μειώθηκε από το OIS+100 μονάδες βάσης στο OIS+50 μ. β. (OIS=Overnight indexed swap)
Η συγχρονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, ευρωζώνης, Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ελβετίας και Καναδά έχει ως στόχο την βελτίωση της ρευστότητας στις αγορές.
Με την συντονισμένη παρέμβαση, θα είναι φθηνότερο για τις τράπεζες να αγοράσουν δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που οι ρυθμιστές ελπίζουν ότι θα μεταφραστεί σε διευκόλυνση του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην ευρωζώνη, που μαστίζεται από την κρίση χρεών.
Συγκεκριμένα, η Federal Reserve δέχτηκε να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού στους μηχανισμούς swap, καθώς επίσης να παρατείνει τις ισχύουσες συμφωνίες swap μέχρι το 2013.
Επιπλέον οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να καθιερώσουν διμερείς μηχανισμούς ανταλλαγών, ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα νομίσματα, αν υπάρχει ανάγκη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μειώσει τους συντελεστές δεσμευμένων αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών, για πρώτη φορά από το 2008, σε μια κίνηση που επίσης έχει στόχο την διευκόλυνση της ρευστότητας στην αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία.
Πρόκειται για αποφασιστικές κινήσεις που έχουν στόχο την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές πιστώσεων. Το ευρώ αναρριχήθηκε πάνω από το 1,34 δολ. μετά την ανακοίνωση, έναντι 1,329 δολ. πριν, ενώ τα χρηματιστήρια αντιδρούν με εκτίναξη μετά την ανακοίνωση.
Κατά τους αναλυτές, είναι «εξαιρετική είδηση για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες… Δεν είναι σοφό να εναντιώνεσαι στην Fed, ούτε στις διεθνείς κεντρικές τράπεζες… Τα ανοδικά περιθώρια είναι τώρα περισσότερα από τα πτωτικά,» σχολίασε ο κ. Wayne Kaufman, της John Thomas Financial στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Mohamed El-Erian ανώτατο στέλεχος της Pimco, σημειώνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν «επίδεσμο ρευστότητας» που είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει η γέφυρα για μια πιο αποτελεσματική και ολιστική αντίδραση από μέρους των ρυθμιστικών αρχών.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Nick Kounis της ABN Amro, τονίζει ότι είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι θα βρει μιμητές με περαιτέρω κινήσεις υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος. Πάνω σε αυτό το σημείο, είναι αρκετοί οι αναλυτές που περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας να κάνει περαιτέρω βήματα παροχής ρευστότητας για μεγαλύτερες διάρκειας και ίσως να παράσχει πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις για την αποδοχή τραπεζικών εγγυήσεων.
Ο κ. Tony Nyman της Informa Global σημειώνει πάντως ότι «από πλευράς συναλλαγμάτων, η απόφαση δίνει μεγάλη ώθηση στα νομίσματα υψηλής επικινδυνότητας. Με την ένεση ρευστότητας, μειώνεται η μεσοπρόθεσμη ανάγκη για το πλέον ρευστό νόμισμα στον κόσμο –το δολάριο- το οποίο και υφίσταται πωλήσεις… Τέτοιες παρεμβάσεις κατά κανόνα ωθούν το ευρώ σε σχέση με το δολάριο ή το δολάριο Αυστραλίας έναντι του δολ. και, φυσικά, δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην εκτόνωση των κρίσεων στην Ελλάδα και άλλα έθνη της ευρωζώνης.»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του κ. Michael Cloherty της RBC ότι είναι πλέον φθηνότερο για τις ξένες τράπεζες να δανείζονται δολάρια από τις κεντρικές τους τράπεζες απ’όσο για μια αμερικανική τράπεζα να δανειστεί από την Federal Reserve.
Αναφέρει : "Το κόστος δανεισμού στις currency swap lines μειώθηκε από το OIS+100 μ.β. στο OIS+50 μ.β. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ έχει μειώσει την πρόσθετη προμήθεια (excess margin) που χρεώνει για αυτές τις συναλλαγές από το 20% στο 12%, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα μειωθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης.»
Ως εκ τούτου, ο αναλυτής θεωρεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Fed θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το προεξοφλητικό της επιτόκιο (discount window), ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση.
*Ένα και μόνο στόχο έχει αυτή η πρωτόγνωρη για τα τα τραπεζικά χρονικά κίνηση, την παροχή ρευστότητας στις αγορές, κάτι που μοιάζει με ευλογία σε μία παρατεταμένη περίοδο ''ασφυξίας''. Ουσιαστικά οι αγορές δείχνουν να ''καβαλάνε'' τους πολιτικούς και τη νιρβάνα τους, παίρνοντας το παιχνίδι πάνω τους αφού με την πράξη αυτή επιχειρούν εμμέσως να ''τυπώσουν'' χρήμα και να το διοχετεύσουν στην αγορά.