Κομισιόν: «Τσάρος» της Οικονομίας ο Ολι Ρεν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κομισιόν: «Τσάρος» της Οικονομίας ο Ολι Ρεν


Τη θέση του "τσάρου" για τα θέματα οικονομίας, ο οποίος θα έχει ενισχυμένες εξουσίες, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει και σε θέματα εθνικής οικονομίας των κράτών-μελών, φαίνεται να δίνει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

"Βάσει αυτού του νέου διακανονισμού, οι άλλοι επίτροποι δεν θα μπορούν να αντιδρούν στις αποφάσεις του..
επιτρόπου Οικονομικών ειδικότερα όταν αφορούν στην μείωση των δημοσίων δαπανών των χωρών-μελών" αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: "Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες ώστε να μην μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να ασκούν πιέσεις στους επιτρόπους τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά και όχι τα εθνικά συμφέροντα".

Έτσι, ο "τσάρος της οικονομίας" - πόστο στο οποίο βρίσκεται ο Όλι Ρεν- θα μπορεί να επιβάλει σε κράτη μέλη πειθαρχικές διαδικασίες, όπου συμπεριλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων, χωρίς να επηρεάζεται από τους άλλους επιτρόπους.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές γίνονται με στόχο να αποφευχθεί η άσκηση πίεσης από τα κράτη-μέλη προς τους επιτρόπους τους, οι οποίοι οφείλουν να προτάσσουν το ευρωπαϊκό και όχι το εθνικό συμφέρον.

"Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, προωθεί την δημιουργία μίας πιο ισχυρής και συντονισμένης διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, με επίκεντρο στις Βρυξέλλες" αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

"Παρ' όλα αυτά, ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ήδη εξοργιστεί κάνοντας λόγο για προσπάθεια των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες να εκμεταλλευτούν την κρίση για να καταπατήσουν την εθνική κυριαρχία".

"Ενδεικτική ήταν η ασυνήθιστα σαφής απαίτηση που διατύπωσαν την προηγούμενη εβδομάδα Ρεν και Μπαρόζο για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση" καταλήγει το δημοσίευμα.
Bookmark and Share