Διπλασιάζεται η προς αξιοποίηση δασική έκταση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Διπλασιάζεται η προς αξιοποίηση δασική έκταση

Τακτοποιούνται και τα αυθαίρετα σε παραδοσιακούς οικισμούς

Πλήθος αλλαγών επέφερε το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, για το νέο τρόπο έκδοσης...
οικοδομικών αδειών που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Με τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές, την τελευταία στιγμή, μεταξύ άλλων εντάσσονται και οι παραδοσιακοί οικισμοί στο χορό της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενώ διπλασιάζεται η έκταση που μπορούν να καταλάβουν τουριστικές επενδύσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν και αυθαίρετα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή κηρυγμένα τμήματα πόλεων, όπως η Πλάκα. Αυτό έγινε προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία για κάθε μεταβίβαση από εδώ και στο εξής απαιτείται βεβαίωση μηχανικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω ειδικής αρχιτεκτονικής επιτροπής που συστήνεται, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη αυθαίρετης κατασκευής εφόσον δεν εντάσσεται μορφολογικά στην αρχιτεκτονική του οικισμού. Επιπλέον, όποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να ενταχθούν, η ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή, εφόσον κρίνει, επιβάλλει εργασίες προσαρμογής στο κτίσμα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μορφολογία του οικισμού.

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία αυξάνεται από 10% σε 20% το τμήμα μιας δασικής έκτασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές εγκαταστάσεις, εφόσον συμπεριλάβει και χώρους άθλησης και η προς αξιοποίηση έκταση υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα πώλησης των εκτάσεων αυτών. Με απλά λόγια δίνεται η δυνατότητα να γίνουν γήπεδα γκολφ και τένις και άλλες εγκαταστάσεις τουρισμού και ψυχαγωγίας σε δασικές εκτάσεις.

Σε ό,τι αφορά το βασικό κορμό του νομοσχεδίου που αφορά το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, το υπουργείο κάνει λόγο για «σημαντική μεταρρύθμιση» που θα αντιμετωπίσει προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Ρυθμίσεις
Με τις νέες ρυθμίσεις οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περνάνε πλέον από τα χέρια του Δημοσίου σε χέρια ιδιωτών και το αποτέλεσμα είναι μεταξύ άλλων και η αύξηση του κόστους έκδοσης της οικοδομικής άδειας για τον πολίτη. Διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες με τις πολεοδομίες που πλέον μετονομάζονται σε Υπηρεσίες Δόμησης να έχουν μόνο εγκριτική αρμοδιότητα. Η ελεγκτική περνά σε Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς.

Εξάλλου, στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν σε όσους επιλέξουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη στις υποβαθμισμένες περιοχές του Γερανίου και του Μεταξουργείου στο κέντρο. Σε γενικές γραμμές τα κίνητρα αυτά είναι η μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.

Bookmark and Share