Στροφή του ΔΝΤ για τις γραπτές εγγυήσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στροφή του ΔΝΤ για τις γραπτές εγγυήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν απαιτεί γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, πριν προχωρήσει στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν απαιτεί γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, πριν...προχωρήσει στην εκταμίευση της έκτης δόσης. Η διευκρίνιση έγινε από ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ζητά διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση ότι αποδέχεται τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, την οποία δεσμεύεται ότι πρέπει να υλοποιήσει.

Προηγουμένως ο αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικών σχέσεων, Ντέιβιντ Χόλι είχε δηλώσει ότι το Ταμείο «είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, θα μπορέσει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης».
Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν το Ταμείο ζητά υπογραφές από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ευρώπη στην ανάγκη να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη ευρείας πολιτικής στήριξης στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Αρνήθηκε να εξηγήσει τι εννούσε με τη λέξη διαβεβαιώσεις.

Αξιόλογηση
Ο κ. Χόλι είπε ότι η αποστολή του Ταμείου αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση, αλλά και πάλι αρνήθηκε να ορίσει την ημερομηνία επιστροφής, τονίζοντας πως «η αποστολή θα γίνει μόλις διασφαλιστεί η ευρεία πολιτική υποστήριξη». Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να εξηγήσει τι εννοεί με τη φράση ευρεία πολιτική υποστήριξη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ευρείας πολιτικής υποστήριξης της νέας κυβέρνησης, ο αξιωματούχος πιστεύει ότι υπάρχει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο κ. Λ. Παπαδήμος. Επίσης ο αξιωματούχος εξήγησε ότι μόλις ο κ. Τόμσεν δώσει το «πράσινο φως», η έκθεσή του θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο και αυτό θα συνεδριάσει σε 7 με 10 μέρες από τη λήψη της έκθεσης. Πηγή τόνισε ότι «είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα συζητηθεί τις τελευταίες μέρες του μήνα ή το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου», έλεγαν χθες πηγές.
Bookmark and Share