Αλαλούμ και ...ελληνικό spread - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αλαλούμ και ...ελληνικό spread

Σχεδόν όλη η Ελλάδα ασχολείται με το ερώτημα. Θα συνυπογράψει ή όχι ο κ. Σαμαράς μαζί με τους κ. Παπαδήμο και Παπανδρέου το περίφημο έγγραφο που ζητεί το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως μετά την τρόικα ώστε να απελευθερωθεί το μέρος της 6ης δόσης που αναλογεί στην Ε.Ε.;
...'Η μήπως θα βρεθεί κάποια άλλη λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο;

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς ποια θα είναι η κατάληξη. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε κάτι άλλο:
Τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ιδιώτες των οποίων οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν λήξει, αλλά δεν τις ανανεώνουν παρ' ότι δέχονται προτάσεις με ελκυστικά επιτόκια γιατί περιμένουν τις εξελίξεις που άπτονται της 6ης δόσης.
Ομως, από τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας απουσιάζει κάτι άλλο. Τα 5,8 δισ. ευρώ που προσδοκούμε να λάβουμε από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της 6ης δόσης θα προέρχονται από διμερή δάνεια με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κτλ. Εξαιρούνται η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Σλοβακία, αν δεν κάνουμε λάθος.
Σημειώνεται ότι το spread του ελληνικού δανείου έχει καθοριστεί στις 200 μονάδες βάσης (2%) με βάση τις αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. την περασμένη άνοιξη. Ομως, μια ματιά στα spreads που επικρατούσαν χθες στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της ευρωζώνης έδειχνε ότι η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο δανείζονταν ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Κοινώς, οι συγκεκριμένες χώρες θα δάνειζαν χθες την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο απ' ότι δανείζονται οι ίδιες στην αγορά για το ίδιο χρονικό διάστημα, πράγμα που ισοδυναμεί με επιδότηση επιτοκίου.
Δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες χώρες θα εξαιρεθούν και επομένως η Γερμανία και οι άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα θα καλύψουν τη συμμετοχή τους. Είναι όμως σίγουρο ότι δεν θα αρέσει καθόλου στους πολίτες τους αν πληροφορηθούν ότι μας δάνεισαν με χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο που δανείζονται οι ίδιοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share