Απίθανη η δραχμή ...όχι όμως και το πιστωτικό γεγονός - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Απίθανη η δραχμή ...όχι όμως και το πιστωτικό γεγονός

Mετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις η επόμενη μέρα για την Ελλάδα εξαρτάται από την ολοκλήρωση του PSI. Kαι για να μην δικαιωθούν οι δραχμολάγνοι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε σκληρό παρασκήνιο με πιθανό σενάριο την επιβολή μεγάλου κουρέματος στους ομολογιούχους, υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.

Από χθες βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι του IIF, όμως οι αποκλίσεις που υπάρχουν στο ύψος κυρίως των επιτοκίων αποπληρωμής που...
φτάνουν και το 3% προϊδεάζουν για μια επιβολή στο σύνολο των ομολογιούχων των όρων του κουρέματος. Πληροφορίες αναφέρουν για την προετοιμασία νομοθετήματος υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ, που θέλει, λόγω των χαμηλών επιτοκίων αποπληρωμής, κούρεμα που σε παρούσες αξίες ξεπερνά το 60% του πλαισίου των Collective Action Clauses για υποχρεωτική γενίκευση των όρων στο σύνολο των ομολογιούχων.

Όπως λοιπόν φαίνεται, το PSI θα γίνει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ελληνικό σχέδιο της 26ης Οκτωβρίου.


Μπορεί να υπάρξει διπλασιασμός των εγγυήσεων σαν κίνητρο προς τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν; Μπορεί εναλλακτικά να συμπληρωθεί από διαγραφές ομολόγων της ΕΚΤ είτε να δανειστεί από την Ευρώπη η χώρα για να αγοράσει ομόλογα από την δευτερογενή αγορά και να αποπληρώσει μόνο την αξία του 40% στην οποία αντιστοιχούν;


Σε κάθε περίπτωση ακόμα και για το PSI υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις. Οι Ευρωπαίοι όμως επειδή είναι τυπολάτρες πάλι στρουθοκαμήλισαν στις αγορές και τώρα βρίσκονται όλο και πιο κοντά στις πληρωμές των CDS που θα στιγματίσει εσαεί το ευρωπαϊκό ομολογιακό σύστημα. Εξάλλου για την Ελλάδα η διαφορά είναι μικρή. Έτσι κι αλλιώς οι πιστώσεις και εγγυητικές πάσης φύσεως κόβονται καθημερινά πια στις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τους εμπορικούς μας εταίρους.


Εμείς τελικά τι έχουμε να χάσουμε; Άλλωστε μετά την πραγματική της χρεοκοπία η Ισλανδία ξαναβγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές ενώ για εμάς η πρόβλεψη είναι μετά το 2020.


Είναι προφανές ότι δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να τα έχουν όλα. Και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί ανησυχούν σφόδρα για την επιτυχή επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προσδιορίζοντας το συνολικό κονδύλι στα 40 δισ. και αρνούμενοι να δεχτούν ρόλο του ελληνικού δημοσίου στην διαδικασία.

Ολη αυτή η διαδικασία όμως κάπως πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, αλλιώς το κύμα πτωχεύσεων του ελληνικού μετώπου θα πνίξει τα πάντα. Τώρα αν περάσουν κάποιες προτάσεις ώστε τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι συμμετέχοντες να έχουν τα τωρινά πλεονεκτήματα αυτών του ΔΝΤ, αυτό είναι ένα ακόμα θέμα.

Επί της ουσίας κάπως πρέπει να τελειώσουμε γιατί τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρώσουμε 14,4 δισ. λήξεις ομολόγων από την επόμενη δόση.

Αν δεν την πάρουμε, μιλάμε για την ολοκληρωτική πτώχευση και όχι για το πιστωτικό γεγονός...

Παν.Μπουσμπουρέλης

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share