Μέρκελ-Σαρκοζί: Συμφωνήσαμε να υπάρχουν κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ-Σαρκοζί: Συμφωνήσαμε να υπάρχουν κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη


Σε συμφωνία για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη-μέλη, κατέληξαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι θα...
αποσταλεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ την ερχόμενη Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Και οι δύο τάχθηκαν κατά της έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση.

Συμφωνήσαμε να υπάρχουν κυρώσεις (σε κράτη) όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε βασικούς κανόνες όπως το ύψος του ελλείμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη.

Ωστόσο -πρόσθεσε- η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

Η συνθήκη θα διασφαλίζει ότι «τα πράγματα δεν θα εξακολουθήσουν με τον τρόπο που πηγαίνουν ώς τώρα».

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες όπως το ύψος του ελλείμματος», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, τόνισαν και οι δύο ηγέτες.

Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Bookmark and Share