Αμερικάνικο σκανάρισμα... στο φυσικό αέριο της Κρήτης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αμερικάνικο σκανάρισμα... στο φυσικό αέριο της Κρήτης


Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα αρχίσει να τρέχει το πρότζεκτ, που περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου και τη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλη αμερικανική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης έχει... εκδηλωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Η Κρήτη, εντός του 2012, μπαίνει...
δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη και γίνεται μια «πλωτή εξέδρα» φυσικού αερίου. Η αναφορά που έκανε ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του το βράδυ που δόθηκε για τελευταία φορά ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μόνο τυχαία δεν ήταν. Εκείνες τις μέρες ξεκαθαρίστηκε στο παρασκήνιο ότι τα τεχνικά ζητήματα που προβλημάτιζαν για την εξόρυξη του φυσικού αερίου ξεπεράστηκαν και πως το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο. Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα αρχίσει να τρέχει το σχετικό πρότζεκτ, που περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου, καθώς και τη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Απόρρητη μελέτη

Αρχικά οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το βάθος στο οποίο έχει εντοπιστεί το κοίτασμα είναι πολύ μεγάλο και ότι θα υπήρχε μεγάλη δυσκολία για την εξόρυξή του. Μιλούσαν συγκεκριμένα για «τεχνολογική αδυναμία». Ολα αυτά όμως ξεπεράστηκαν. Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος ικανό για εξόρρυξη, με αποτέλεσμα να... μπαίνει μπροστά η όλη διαδικασία από μέρους της πολιτείας.

Μάλιστα, απόρρητη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης έδειξε ότι το φυσικό αέριο που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης και μέσα στη λεκάνη του Ηροδότου μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αρκεί να ξεπεραστούν πολύ συγκεκριμένα εμπόδια, που εντοπίζονται κυρίως στη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή εξόρυξής του στη στεριά.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το σχέδιο εξόρρυξης του φυσικού αερίου, που εντοπίζεται πλούσιο στη νότια Κρήτη, θα περιλάβει τα εξής:

Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, για την κατασκευή του οποίου πρέπει να εκπονηθεί τάχιστα συγκεκριμένη μελέτη.
Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Αυτή προυποθέτει επίσης το χτίσιμο εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, καθώς και την κατασκευή πέντε - έξι μικρών μονάδων της ΔΕΗ που θα το αξιοποιούν. Αυτό ανοίγει ευρύτερα ζητήματα, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η εξεύρεση πόρων για την κατασκευή του εργοστασίου ή η ανάθεσή του σε ιδιώτη, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας. Θα χρειαστει οπωσδήποτε και η συναίνεση των Κρητών.
Ομως οι πρώτες κυβερνητικές κρούσεις βρήκαν ευήκοα ώτα, παρότι η περιοχή στην οποία αναμένεται να δημιουργηθεί το εργοστάσιο είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η διακήρυξη που έκανε η Ελληνική Δημοκρατία με νόμο του περασμένου καλοκαιριού για την αρχή της μέσης γραμμής (όταν προκήρυξε τις άδειες και οριοθέτησε τα ελληνικά ενεργειακά οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο) συνιστά ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ηδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χάρτης ο οποίος περιλαμβάνει τις δεσμευμένες για το φυσικό αέριο περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Προαπαιτούμενο για τους επενδυτές Κλειδί οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Λιβύη

To κρίσιμο σημείο για να αισθανθούν οι επενδυτές ασφαλείς και να ξεκινήσουν οι έρευνες, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, αλλά η συμφωνία της κυβέρνησης με τα παράκτια κράτη Αίγυπτο και Λιβύη, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε αναταραχή. Αλλωστε, και η Κύπρος προχώρησε σε εξόρυξη φυσικού αερίου, αφού υπέγραψε πρώτα συμφωνίες με τα παράκτια κράτη της περιοχής.

Δεν είναι πάντως καθόλου απίθανο να διαμορφωθούν με τη μορφή των συμπράξεων μεγάλες κοινοπραξίες με στόχο την ανόρυξη, αξιοποίηση και πώληση του φυσικού αερίου που θα έχει εντοπιστεί ήδη νοτίως της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος λειτουργεί ήδη αντίστροφα. Η κυβέρνηση ήδη με τη δημοσίευση της προκήρυξης των σεισμικών ερευνών στο ΦΕΚ και την αποστολή της για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προχώρησε σε Πρόσκληση Διεθνούς Ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί να υπάρξει ανάδοχος μέσα σε εννενήντα μέρες από την προκήρυξη και στο υπουργείο Υποδομών υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ανάδοχος για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Σε δεύτερο στάδιο , τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα πωληθούν έναντι σημαντικού τιμήματος σε ξένους επενδυτές προκειμένου να σταθμίσουν πόσο επωφελής θα είναι μια τέτοια επένδυση για τους ίδιους. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, αρχές του καλοκαιριού μπορεί να λειτουργήσουν γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης.

Η περιοχή αυτή κάτω από το ελληνικό νησί ονομάζεται κοίτασμα του Ηροδότου, είναι πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κι εκτιμάται ότι η αξιοποίησή της, μελλοντικά, θα αλλάξει τους συσχετισμούς στη Μεσόγειο και θα δώσει νέο στάτους στη χώρα μας
Bookmark and Share