Χωρίς την απαίτηση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα μπορούν πλέον να γίνονται ξενοδοχεία σε εντός σχεδίου περιοχές, μεσαίου μεγέθους γήπεδα, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, νοσοκομεία, γκαράζ, αποθήκες, σινεμά, γραφεία, βιολογικοί καθαρισμοί και μια σειρά άλλων μικρών και μεσαίου μεγέθους έργων.
Επίσης απαλλάσσονται όλες οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων καθώς και μικρά...αιολικά πάρκα, μικροί φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Αυτό προβλέπεται στην υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιείται ο νόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την οποία υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Ρυθμίσεις
Οι νέες ρυθμίσεις αλλάζουν την κατηγοριοποίηση των έργων για τα οποία απαιτούνται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, μειώνεται η γραφειοκρατία και απλοποιούνται οι διαδικασίες, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση σε πολλές επενδύσεις που παραμένουν για καιρό μπλοκαρισμένες. Με το νέο νόμο αναμένεται ότι ο χρόνος έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων θα είναι 4 και 6 μήνες για τα περισσότερα έργα και δραστηριότητες. Ο χρόνος σήμερα ξεπερνά τους 20 μήνες, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10 μήνες.
Το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ξεπερνά τις 21.500 ανά έτος, δηλαδή, κατατίθενται 1.902 μελέτες ανά 1 εκατ. κατοίκους. Από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης, θα υπάρξει άμεση ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης κατά 7.000 φακέλους περιβαλλοντικής αδειοδότησης ετησίως δηλ., 30% μείωση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.