Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του, στη διάρκεια παραμονής του στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά στην απομείωση των ελληνικών ομολόγων (PSI) και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Όπως τόνισε «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις... βασικές οικονομικές παραμέτρους» σχετικά με την ολοκλήρωση του PSI, επισημαίνοντας πως βασική επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την υπογραφή του νέου δανειοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Oι Ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι έχουν δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται θυσίες, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων», σημείωσε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε πως προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση των ομολόγων του σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ενδεικτικά, επεσήμανε πως «το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011», εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του πως θα μειωθεί κι άλλο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ 2000-2009 έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως στη διάρκεια της συνάντησής του με τους θεσμικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ρητά η σπουδαιότητα της παροχής δεσμεύσεων εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας για την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση του PSI.
«Η προσαρμογή της οικονομίας οδήγησε σε σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όμως για να μπορέσει να συνεχιστεί χρειάζεται τη συναίνεση και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Βασική μας επιδίωξη είναι να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική στήριξη από τους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της συναίνεσης, ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση, θα πράξουν αυτό που πρέπει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
«Οι βουλευτές θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους», ανέφερε.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν το περιεχόμενο του νέου συμφώνου δημοσιονομικής εξυγίανσης και όχι οι εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά στην «απομείωση» του ελληνικού χρέους και την παροχή νέου δανειακού πακέτου.
«Έγινε απλώς μια παρουσίαση στο περιθώριο των συναντήσεων με Ευρωπαίους εταίρους», υπογράμμισε.
Όσον αφορά στο ζήτημα της επιβολής ξένου επιτρόπου στην Ελλάδα (πάγια θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας) απάντησε πως δεν έγινε καμία επίσημη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε ερώτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέφυγε να απαντήσει άμεσα επισημαίνοντας αρχικά πως η «κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές».
«Όταν μiα διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, μίλησε για τις θυσίες του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως «έχει σημειωθεί πρόοδος, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί».
«Πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε τη χώρα, προκειμένου και να μην πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες αλλά και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε έκτακτη συνάντηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την εξέλιξη των συζητήσεων για το PSI με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Πιέσεις Ε.Ε. για άμεση διάσωση της Ελλάδας
Πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τους θεσμικούς εταίρους της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ξεκαθάρισε την ανάγκη επίτευξης μιας «συνολικής» συμφωνίας για τη διάσωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όπως τόνισε, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων καθώς και την πλήρη αποσαφήνιση των όρων για την παροχή του νέου προγράμματος δανειοδότησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης δεσμεύσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την απρόσκοπτη και χωρίς καμία καθυστέρηση εφαρμογή των νέων μέτρων που στόχο έχουν τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Post Top Ad
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
Home
Unlabelled
«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ολοκλήρωση PSI και νέας δανειακής σύμβασης»