Δεν φτάνουν οι πωλήσεις των ασημικών τους...
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι μειοψηφίας,αν θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα, κυρίως αν θέλουν να δουν τα...<<μαγαζιά>> τους να μην περνούν στον έλεγχο του Δημοσίου.
Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν πλησιάζουν τα 10 δις. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση τα επτά δις. ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.
Το γεγονός όμως, ότι σήμερα αναμένεται να μπουν οι βάσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, στο πλαίσιο της πολλά υποσχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, δεν αποκλείεται να <<αρθούν>> τα απαγορευτικά των ξένων οίκων για την χώρα μας και οι ξένοι να πάρουν δυναμική θέση στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, ποντάροντας στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, σχολίαζαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τραπεζικά στελέχη.
Tα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κάτι για το οποίο προβάλλονται σοβαρές ανησυχίες (αν θα υπάρξει επίτευξη στόχων) είναι λοιπόν, το πρώτο κομμάτι στο <<παζλ>> της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Από την πίτα του ποσού αυτού, κάθε τράπεζα θα πρέπει να καλύψει το μερίδιο που της αντιστοιχεί, ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα το κοινοποιήσει. Με την προϋπόθεση βεβαίως, να κλείσει και να οριστικοποιηθεί το πολυσυζητημένο Plus (για το οποίο αποφασίζουν στο αυριανό Eurogroup και δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου).
Σημειωτέον ότι οι τράπεζες εδώ και περίπου δύο χρόνια, περίοδος κατά την οποία μπήκε στη δίνη της κρίσης, το <<πολεμούν>> με δικά τους μέσα να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αξίζει να τονισθεί η προσπάθεια της Eurobank να πωλήσει την Polbank στην αυστριακή Raffeinsbank (που δεν έχει ολοκληρωθεί από πλευράς διαδικασιών) ή η προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να μεταβιβάσει τη θυγατρική της Τράπεζα στην Αίγυπτο, ακόμη και η επιθυμία της Εθνικής, να προχωρήσει στη διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση ποσοστού της συμμετοχής της στην τουρκική Finansbank.
Το ίδια ισχύει και για τις κρατικές τράπεζες. Μόλις προχθές, η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, να κάνει αποδεκτή την πρόταση της εταιρίας Bommidala Enterprises Ltd. για την εξαγορά του 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συν/κής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος ΑΕ ΣΕΚΑΠ, που ανήκε στον όμιλο ΑΤΕ. Πέραν της ΣΕΚΑΠ, η Αγροτική πούλησε το 99,98% της εταιρείας Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών.
πωλήσεις θυγατρικών του ομίλου ΑΤΕ δεν περιορίζονται σε εκτός του χρηματοπιστωτικού χώρου εταιρείες. Το ΔΣ αποφάσισε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση μετοχών της σερβικής τράπεζας Aikbanka και για τον σκοπό αυτό προσέλαβε ως συμβούλους πώλησης την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη European Privatization and Investment Corporation (EPIC).
Σε ό,τι αφορά την Αγροτική, σημαντική είναι η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο πέραν των πωλήσεων θυγατρικών, περιλαμβάνει μείωση κόστους εργαζομένων, κλείσιμο δικτύου καταστημάτων και διάφορα σενάρια που υπόσχονται τη βιωσιμότητά της, ένα εκ των οποίων είναι και η απόσχιση των <<κακών>> στοιχείων. Για όλα αυτά άποψη έχει για λογαριασμό του Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών, που θα πρέπει να ζυγοσταθμίσει τις προβλέψεις που έχει κάνει η ΑΤΕ και οι οποίες είναι πράγματι πολύ υψηλές και το χαρτοφυλάκιο δανείων από την άλλη πλευρά που είναι επιβαρυμένο με παλαιές επισφάλειες.
Πάντως, ενδιαφέρον αποτελεί ότι στο πλαίσιο της μελέτης της BlackRock η Αγροτική... έλαβε, κατά πληροφορίες, τη δεύτερη θέση από πλευράς προβλέψεων και κεφαλαιακής ισχύος. Βέβαια, οι ανταγωνιστές της... εξηγούν αυτό το <<ανορθόδοξο>> λόγω του ότι στη μελέτη του ξένου οίκου εξαιρέθηκαν τα δάνεια προς το Δημόσιο, στα οποία <<πάσχει>> η Τράπεζα και αντιθέτως προσμετρήθηκαν τα στοιχεία του retail χαρτοφυλακίου, στα οποία η ΑΤΕ έχει μικρή σχετικά θέση και αρκετές, αναλογικά, προβλέψεις. Αντίστοιχη πορεία θα έχει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι μέτοχος είναι το Δημόσιο, άρα και αυτό που θα αποφασίσει για το πώς θα ενισχυθεί κεφαλαιακά το ΤΤ, που επίσης έχει χρηματοδοτικά ανοίγματα προς το ελληνικό κράτος. Προς την ίδια κατεύθυνση, της βελτίωσης των κεφαλαίων, είναι και η προσπάθεια μείωσης του κόστους, μέσα από μειώσεις στις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, η αναδιάρθρωση υπηρεσιών και δικτύων και οι πωλήσεις παγίων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα βρεθούν αγοραστές για αυτά που πωλούνται.
Post Top Ad
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012
Home
Unlabelled
Επτά με 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να βάλουν οι μέτοχοι των τραπεζών από την τσέπη τους